Uzayda yaşama bir adım daha yaklaştıran keşif
Başka gezegenlerde yaşam araştıran insanoğlunun önündeki en büyük engellerden biri, uzaydaki kozmik radyasyon. Astronotları kozmik radyasyondan korumak için şu anda ağır alüminyumdan yapılan kalkanlar kullanılıyor. Ancak bilim insanlarının uzay radyasyonuna çok daha etkili kalkan oluşturacak yeni keşfi, insanoğlunu uzayda yaşam hayallarine bir adım daha yaklaştırdı.
Kozmik ışınların yaydığı rasyasyon, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını riske atan faktörlerin başında geliyor.
2013’te yapılan bir araştırma, Mars’tan dönüş yolculuğunun bile bir astronotu yaşamı süresince karşılaşacağından daha fazla radyasyona maruz bırakabileceğini ortaya koydu.
Yeni Bir Materyal Keşfedildi
Şu anda astronotları uzay görevlerinde kozmik radyasyondan korumak için, üretimi çok maliyetli olan ağır alüminyumdan yapılan kalkanlar kullanılıyor.
New Scientist’in haberine göre, Central Florida Üniversitesi’nden Daniel Britt, Ay’da ya da Mars’ta uzun süreli bir görevde astronotları koruyacak bir materyalin keşfedildiğini açıkladı.
Astroidlerin kozmik radyasyondan korunma konusunda aradıkları yanıtı içerdiğini söyleyen Britt, “Astreoidin kili, kozmik ışınlar ve protonlara karşı en etkili kalkan olan hidrojen yönünden zengin bir materyal” dedi.
Meslektaşı Leos Pohl ile yaptıkları çalışmanın, astreoid kilinin, şu anda radyasyon kalkanlarında kullanılan alüminyumdan yüzde 10 daha etkili olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Britt, “Güneşin ve diğer kozmik oluşumların yaydığı yüksek enerji yüklü partikülleri durdurabiliriz” dedi.
Uzayda Yaşam Fikrine Bir Adım Daha
Bazı bilim insanları ise bu keşfin, uzayda yaşama imkanlarını araştıran insanoğlunu, bu rüyasına bir adım daha yaklaştırdığı düşüncesinde.
Michigan Teknoloji Üniversitesi’nden Paul van Susante, “Sonunda, ciddi bir problemle karşılaşmamız halinde yerleşebileceğimiz bir ileri karakol, koloni ya da üs dahil her şeyi yer kürenin dışında üretebileceğiz” dedi.
Ancak astreoidlerin kilinin nasıl elde edilebileceğine ilişkin tartışma ise bilim insanları arasında hala sürüyor. Susante, “Şu anda yerçekimsiz ortamda maden çıkaracak makineler yok” diye konuştu.
Önemli Olan Ötesine Geçmek
Fakat bilim insanları yine de yapılabilecek bir kaç şey olduğu kanısında. Bunlardan biri de antimanyetik özellikteki astreoid kilinin, yoğun mıknatıslar kullanılarak diğer materyallerden ayrıştırılabileceği.
Britt, “Önemli olan uzayda her hangi bir şey yapmak değil, çok çeşitli yollarla bunun ötesine geçmek” dedi.
Kaynak : posta.com.tr