Yanıp Sönen Kristaller CO2’i Yakıtlara Dönüştürebilir

Yanıp Sönen Kristaller CO2'i Yakıtlara Dönüştürebilir

Fotoğraf : Oklar, titanyum dioksit nanokristallerinin aydınlanıp yanıp söndüğünü (solda) ve ardından parlaklığını yitirdiğini (sağda) gösterir.

Olağanüstü nanoparçacıklar çevresel temizlemeler, sensörler, elektronik cihazlar ve güneş pilleri için yararlı olabilir.

Ateş böcekleri gibi “yanıp sönen” ve iklim değişikliğinin önemli bir nedeni olan karbondioksiti yakıtlara dönüştürebilen küçük kristaller hayal edin.

Rutgers liderliğindeki bir ekip, Angewandte Chemie dergisinde yapılan bir araştırmaya göre, olağanüstü “yanıp sönen” davranış sergileyen,  metan ve diğer yakıtların üretilmesine yardımcı olabilecek ultra küçük titanyum dioksit kristalleri yarattı. Nanoparçacıklar olarak da bilinen kristaller uzun süre yüklü olarak kaldığından kuantum bilgisayarları geliştirme çalışmalarında yararlanılabilir.

Kimya bölümünde profesör olan kıdemli yazar Tewodros (Teddy) Asefa, “Bulgularımız çeşitli şekillerde oldukça önemli ve ilgi çekicidir ve bu ilginç kristallerin nasıl çalıştığını anlamak ve potansiyellerini gerçekleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.” dedi. Aynı zamanda Mühendislik Fakültesi Kimya ve Biyokimya Mühendisliği bölümünde profesördür.

Çalışma, yılda 10 milyon metrik tondan fazla titanyum dioksit üreterek en yaygın kullanılan malzemelerden biri haline geldi. Örnek için güneş kremleri, boyalar, kozmetikler ve vernikler de kullanıldı. Kağıt ve kağıt hamuru, plastik, elyaf, kauçuk, gıda, cam ve seramik endüstrilerinde de kullanıldı.

Bilim insanları ve mühendisler ekibi, son derece küçük titanyum dioksit kristallerini yaratmak için yeni bir yol keşfetti. Tasarlanan kristallerin neden yanıp söndüğü ve araştırmanın devam ettiği hala belirsiz olsa da, “yanıp sönmenin” titanyum dioksit nanoparçacıkları üzerinde sıkışmış tek elektronlardan kaynaklandığına inanılmaktadır. Oda sıcaklığında, elektronlar – şaşırtıcı bir şekilde – kaçmadan önce on saniye boyunca nanopartiküller üzerinde sıkışıp daha sonra sürekli bir döngüde tekrar tekrar sıkışmaktadırlar.

Bir elektron demetine maruz kaldığında yanıp sönen kristaller, çevresel temizlemeler, sensörler, elektronik cihazlar ve güneş pilleri için yararlı olabilir ve araştırma ekibi yeteneklerini daha da keşfedecektir.

Kaynak : chemeurope.com

 

381 Kez Okundu

Emine Şen

1998 Eskişehir doğumluyum. 2016 yılında Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım ve bölümden 2020 yılında birincilik ile mezun oldum. Şuan aynı üniversitede ve aynı programda yüksek lisans öğrencisiyim. Kendimi ve bilgilerimi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktan keyif alıyorum. Bu çalışmalarıma bir yenisini eklemek için İnovatif Kimya Dergisi’nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!