Yapay Kaslar İçin Silikon Filmler
Basel ve Empa Üniversitesindeki araştırmacılar yapay kaslara bir adım daha yaklaştı; inceliği nanometre seviyelerinde olan silikon filmler üretmek için bir yöntem geliştirdiler.
Bu yöntemde, elastomerlerin elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürebilmesinden yararlanıldı. Bu özellik sayesinde uygulamalar arabalarda cam sileceklerinin , ses üretimi ve kameraların çalıştırılması gibi geniş bir alana yayıldı.
Sentetik malzemeyi elektrotlarla çevreleyerek ve uygun gerilim uygulayarak, çalışma alanlarını başka alanlara doğru genişletmek mümkün oldu.Tıp alanında yapılan çalışmalarda bu uygulamanın ciddi idrar kaçırma hastalığının tedavisinde kullanılmasının umut verici olduğu belirtildi.
Gerekli gerginliği sağlamak için, mikrometre kalınlığındaki silikon tabakaların, insan vücudundaki uygulamalar için çok yüksek kalınlığa sahip olduğundan çok fazla gerilime (voltaja) ihtiyaçları vardır. Buna karşı nanometre kalınlığındaki ince silikon tabakalar çok küçük gerilimlere ihtiyaç duyar. Binlerce tabakanın üst üste konulması ile suni kasın çalışması için gereken kuvvet ler sağlanabilir.
Elektrosprey ile Kaplama
Şuan uygulanan üretim yöntemleri, bukadar çok katmanlı nanoyapıların verimli bir şekilde üretilmesine izin vermemektedir. Basel Üniversitesi Biyomalzeme Bilim Merkezi’nden Prof. Müller ekibi, Empa araştırmacılarıyla birlikte, bir mikrondan çok ince olan düz silikon tabakaları hazırlamak için bir biriktirme yöntemi geliştirdi. Oluşturulan düz silikonlardaki pürüzlülük yaklaşık bir nanometreden daha küçüktür. Bu yüzden, çözeltideki silikon molekülleri, elektrosprey yerleştirme adı verilen yüksek voltajlarla püskürtülür.
Elektrospreyleme genellikle direkt akıma dayanır. Ancak Basel araştırmacıları bu çalışmalarında alternatif akım kullanıyor. Bert Müller, “Yapay kas üretmek için endüstriyel gereksinimlerin yanı sıra ön cam sileceklerini de güçlendirebileceğinden, oldukça basit olan bu yerleştirme tekniği büyük bir potansiyele sahiptir” dedi. Ayrıca i idrar kaçırma hastalarının tedavisinde bu teknolojiden fayda sağlanması bekleniyor.
Kaynak : chemeurope.com