Yapılan Araştırma, İlacın Yaşlılarda Aşı Korumasını Artırabileceğini Gösteriyor

Yapılan Araştırma İlacın Yaşlılarda Aşı Korumasını Artırabileceğini Gösteriyor

Yapılan bir çalışma, bağışıklık hücrelerinin kendi kendini temizlemesine yardımcı olan bir ilacın, yaşlılarda aşı korumasını artırabileceğini göstermektedir.

ELife’ta bugün (15 Aralık 2020) yayınlanan bir araştırmaya göre, bağışıklık hücrelerindeki hücresel kalıntıların giderilmesini yardımcı olan bir ilaç, yaşlılarda aşıların koruyucu etkilerini artırabilir.

Sonuçlar, yaşlı bireyleri mevcut COVID-19 pandemisi ve influenza gibi virüslerin neden olduğu hastalıklardan korumak için yeni yaklaşımlara yol açabilir.

Oxford Üniversitesi   Kennedy Romatoloji Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olan baş yazar Ghada Alsaleh “Yaşlıların bulaşıcı hastalıklardan ciddi şekilde etkilenme riski daha yüksektir, ancak ne yazık ki bu yaş grubundakilere çoğu aşı genç insanlara kıyasla daha az etki gösterir” şeklinde açıklıyor.

Daha önce, Alsaleh ve meslektaşları, yaşlı farelerin bağışıklık hücrelerinin, otofaji adı verilen bir işlem olan hücresel kalıntıları gidermede daha az etkili olabileceğini ve bunun hayvanlarda daha zayıf bir bağışıklık yanıtına yol açtığını göstermişti. Bu çalışmada, aynı olayın T hücreleri adı verilen insan bağışıklık hücrelerinde de olup olmadığını görmek için solunum sinsityal virüsüne ve hepatit C virüsüne karşı uygulanan aşılar için klinik araştırmalara katılan genç ve yaşlı insanlardan alınan örneklere baktılar. Aşı aldıktan sonra gençlerin T hücrelerinde otofajinin arttığını buldular, ancak bu yanıt yaşlı insanlarda körelmişti.

Ekip, laboratuvarda yaşlı bireylerin T hücrelerini incelediklerinde, bu hücrelerin spermidin adı verilen doğal bir bileşiğe daha az sahip olduğunu buldu. Spermidin, otofajiyi ve T hücresinin işlevini artırır. Bu yaşlı bağışıklık hücrelerini laboratuvarda spermidin ile desteklemek, otofajiyi gençlerin T hücrelerinde görülen seviyelere geri getirdi. Alsaleh, “Çalışmamız, aşılama sırasında otofajiyi artırmanın, aşıların yaşlı insanlar için daha etkili olmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor” dedi.

Yakın zamanda yapılan küçük bir klinik çalışma, yaşlı yetişkinlere spermidin vermenin bilişsel işlevlerini iyileştirip iyileştirmeyeceğini test etti. Sonuçlar pozitif olduğundan ve spermidinin herhangi bir zararlı etkiye sahip olmadığı görüldüğünden, bu durum spermidinin yaşlıların aşılara karşı bağışıklık yanıtını artırmada yardımcı olup olmayacağını test etmenin güvenli olduğuna dair bazı kanıtlar sağladı.

Oxford Üniversitesi’nde İmmünoloji Profesörü olan kıdemli yazar Anna Katharina Simon, “Araştırmalarımız, spermidin gibi otofaji artırıcı ajanların kontrollü bir ortamda yaşlı katılımcılara verildiği aşı denemeleri hakkında sizi bilgilendirecek” dedi. “Bu ajanların aşılama verimliliğini artırıp artırmayacağını ve yaşlıları viral enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olup olmayacağını görmek ilginç olacak.”

Kaynak : scitechdaily.com

364 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!