Yedi Saniyede 3D Baskılı İlaçlar

Yedi Saniyede 3D Baskılı İlaçlar

Londra Üniversitesi Akademisi (UCL) liderliğindeki bir araştırma ekibi, ilaçların yerinde hızlı bir şekilde üretilmesini sağlayabilecek yeni bir 3D baskı tekniğiyle ilaçların yedi saniyede basılabileceğini bildirdi.

Additive Manufacturing dergisinde yayınlanan bulgular, kişiselleştirilmiş ilaçların isteğe bağlı üretimi için 3D yazıcıların hızlı klinik ortamlara nasıl entegre edilebileceğine dair beklentileri de iyileştirmektdir.

Mevcut çalışma için araştırmacılar, 3D yazıcı ile üretilebilen birçok ilaçtan biri olan parasetamol ile baskılarının (basılı tablolar) sonuçlarını paylaştılar.

3D baskı için önde gelen tekniklerden biri, mikro ölçeklerde karmaşıklık için en yüksek çözünürlüğü sağlayan ve ayrıca yüksek ısı gerektirmediği için birçok ilaca uygun olan tekne fotopolimerizasyonudur. İlaçları basmak için, teknik reçineyi basılı bir tablet halinde katılaştırmak için ışıkla aktive edilen, fotoreaktif bir kimyasalın bir solüsyonunda çözünen gerekli ilacı oluşturan bir reçine formülasyonu kullandılar. Vat polimerizasyonu, bu işlemde katman katman hareket nedeniyle yavaş baskılamaya sebep olduğu için engellenmiştir.

Bilim insanları, tüm nesneyi bir kerede basan ve baskı hızını birkaç dakikadan sadece yedi ila 17 saniyeye (seçilen reçine bileşimine bağlı olarak) düşüren yeni bir tekne polimerizasyon tekniği geliştirdiler. Bu teknik, farklı açılardan görüntülenen nesnenin birden fazla görüntüsünü reçine üzerine parlatarak çalışmaktadır. Parlayan ışık miktarı, polimerizasyonun meydana geldiği bir noktaya ulaşana kadar yavaş yavaş birikmektedir.

Işığın yoğunluğunu farklı açılarda ve örtüşmelerde ayarlayarak, reçinedeki 3B nesnenin tüm noktaları aynı anda bu eşiğe ulaşabilir ve tüm 3B nesnenin aynı anda katılaşmasına neden olabilmektedir.

Şu anda çalışma, Profesör Abdul Basit (UCL Eczacılık Okulu) tarafından yönetilmektedir ve aynı zamanda Universidade de Santiago de Compostela’daki araştırmacıları ve UCL araştırma ekibinin üç üyesi tarafından ortaklaşa kurulan bir UCL dönüşü olan FabRx’i da içermektedir.

Basit laboratuvarı, daha önce her gün birden fazla ilaç alması gereken kişilere yardımcı olmak için 3D baskılı polipillerin yanı sıra görme engellilere yardımcı olmak için braille desenli haplar da geliştirmiştir.

Yardımcı yazar Dr. Alvaro Goyanes (UCL Eczacılık Okulu, FabRx ve Universidade de Santiago de Compostela), “Kişiselleştirilmiş 3D baskılı ilaçlar hızla gelişiyor ve kliniğe ulaşıyor. Hızlı tempolu klinik ortamına uyum sağlamak için saniyeler içinde tabletler üreten bir 3D yazıcı geliştirdik. Bu teknoloji, ilaç endüstrisi için bir oyun değiştirici olabilir.” diye açıklıyor.

Kaynak: phys.org

1.096 Kez Okundu

Emine Şen

1998 Eskişehir doğumluyum. 2016 yılında Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım ve bölümden 2020 yılında birincilik ile mezun oldum. Şuan aynı üniversitede ve aynı programda yüksek lisans öğrencisiyim. Kendimi ve bilgilerimi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktan keyif alıyorum. Bu çalışmalarıma bir yenisini eklemek için İnovatif Kimya Dergisi’nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!