Yeni bir metot ile polietilen ve polipropilen birleştirilebiliyor
Polietilen (PE) ve polipropilen (PP) plastiklerini birleştiren yeni bir tekniğin keşfi sayesinde, plastik geri dönüşümü bir gün çok daha kolay hale gelebilir.
PE ve izotaktik PP (iPP), küresel plastik kullanımının 2/3’ lük bir kısmını kapsıyor ve farklı kimyasal yapıları yüzünden birbirlerine karışamadıkları için eşzamanlı olarak geri dönüştürülemiyorlar. Günümüzde, dünyadaki plastiklerin sadece %2’lik bir kısmı geri dönüştürülebiliyor. Amerika’da Cornell Üniversitesi’nde Kimya ve Kimyasal Biyoloji Profesörü olan Geoffrey Coates ve laboratuvarı, bu sorunu çözmek için Minnesota Üniversitesi’nden bir ekiple işbirliği yaptı. Sonunda bu iki tetrablok polimerini birleştirmek için bir yol buldular.
Coates, The Chemical Engineer’a şu açıklamalarda bulundu: “PE ve iPP içeren blok kopolimerlerinin, bu iki ayrı polimeri birbirlerine uyumlu hale getirebilme kapasitesi olabileceğini fark ettim; sonra basitçe denedik! Laboratuvarımız blok kopolimerleri yapmakta oldukça başarılı oldu.”
Coates ve takımının katalizör sistemi pyridylamidohafnium ile B(C6F5)3 bazlı. Önce propilen eklenip tamamen tüketilince, araştırmacılar etileni ekliyor. Reaksiyon, ürün olarak tetrablok polimeri veriyor.
Araştırmacılar tetrablok polimerin gücünü, plastik şeritlerini birleştirebilmesiyle deneyip diğer blok kopolimerleriye ve diblok polimerlerle karşılaştırdılar. Ekip, plastik şeritlerini fiziksel olarak birbirinden çekerek ayırdı. Diblok polimerle oluşturulan bağlar başarısız olurken tetrablok polimerle yapılanlar başarılı olup fiziksel güce dayanabildiler.
“İnsanlar daha önce buna benzer çalışmalar yaptılar, ancak onlar yumuşak malzemenin %10’unu ekleyip plastik özelliklerini kaybediyor, bu yüzden de orijinal malzeme kadar güzel bir sonuç alamıyorlardı.” diyor Coates. “Bu çalışmadaki heyecan verici taraf, katkı maddemizi %1 oranında eklememiz, böylece güzel özelliklere sahip plastik alaşım elde etmemizdi.”
Birleştirilen PE-PP polimerlerinin, tekli plastiklere kıyasla gelişmiş gücü, bardaklar ve ya şişeler gibi eşyaların daha az plastikle üretilebilmesi anlamına gelmekte. Coates’un açıklamalarına göre, bu sonuç ürün için daha az yağ ve daha az geri dönüştürülmesi gereken malzeme, hafiflik ve taşınması için daha az fosil yakıt tüketilmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda, plastik ayırma işlemlerinin azaltılmış maliyetleri sayesinde finansal kazançlar getiriyor. Hatta birleşik polimerin getirdiği gelişmiş mekanik güç sayesinde, geri dönüştürülen malzeme daha değerli olabilir.
Coates’un The Chemical Engineer ‘e yapmış olduğu açıklamalar ekibin teknolojiyi diğer polimerlerde de denemeyi düşündüğü yönünde.
Kaynak : thechemicalengineer.com