Yeni Bir Yöntem Sayesinde Bilim İnsanları Nanoplastiklerin Yüzde 95’ini Temizlemeyi Başardı

Yeni Bir Yöntem Sayesinde Bilim İnşaları Nanoplastiklerin Yüzde 95ini Temizlemeyi Başardı

Fotoğraf-1: Bir mikrometreden küçük olan plastik parçacıklar nanoplastik olarak bilinir.

Ekosistemlerin mikroplastik biriktirdiği ve mikroplastiklerin parçalanmasından sonra nanoplastik ürettiği bilinmektedir. Nanoplastikler, suda koloidal halde dağılan 100 nm’den küçük plastik parçacıklardır.

Nanoplastikler mikroplastiklerden daha yaygın olmasına rağmen küçük ölçülere sahip olmalarından dolayı kapsamlı bir şekilde araştırılmalarını ve değerlendirilmelerini zorlaştırmaktadır. Bununla beraber, nanoplastikler zebra balıklarının beyinleri de dahil olmak üzere bir dizi organında görülmüş, bu da kan-beyin bariyerini geçebileceklerinin bir işareti olabileceği düşünülmüştür.

Kentsel bölgelerdeki mikroplastiklerin yüzde doksanı kanalizasyon arıtma işlemi sırasında uzaklaştırılıyor. Ancak, mikroplastiklerin okyanusta biyopolimerlere bağlanarak dibe çöktüğü bilinmektedir.

Yeni Bir Yöntem Sayesinde Bilim İnşaları Nanoplastiklerin Yüzde 95ini Temizlemeyi Başardı

Fotoğraf-2: Nano-polistiren süspansiyonu (500 mg L-1, pH 7) ve 72 saat depolandıktan sonra pektin (15 mg L-1) ve Fe(III) (0,10 mM) eklendikten sonra nano-polistiren süspansiyonunun resmi (sağda). Sağ resim: Çökeltinin transmisyon elektron mikroskobu görüntüsü.

Bu yüzden, Shinshu Üniversitesi Tekstil Bilimi ve Teknolojisi Fakültesi Uygulamalı Biyoloji Bölümü’nden Profesör Hiroshi Moriwaki yönetimindeki araştırma ekibi, demir veya alüminyum yardımıyla nanoplastiklere bağlanmak için bir biyopolimer olan pektin kullanmayı önerdi. Pektin ile pıhtılaştırıcı çökeltme ve filtre kağıdı ile demir kullanarak, ilk 24 saat içinde nanoplastiklerin %95’ini uzaklaştırabildiklerini keşfettiler.

Pektin kullanımı, Shinshu Üniversitesi’nin bulunduğu Nagano vilayetindeki elma meyvesinin bolluğundan ilham alınmıştır. Journal of Environmental Chemical Engineering dergisinde yayınlanan makaleyi okuyarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kaynak: scitechdaily.com

985 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!