Yeni Çalışmalarda İnflamasyon ve Zihinsel Durgunluk Arasındaki Bağlantı Ortaya Çıktı

Yeni Çalışmalarda İnflamasyon ve Zihinsel Durgunluk Arasındaki Bağlantı Ortaya Çıktı

Tahminen 12 milyon İngiltere vatandaşlarının kronik tıbbi rahatsızlığı var ve birçok hasta ‘durgunluk’ veya ‘beyin sisi’ olarak nitelendirdikleri ciddi zihinsel yorgunluğa sahip.

Üniversitenin İnsan Beyin Sağlığı Merkezi’ndeki bu ekip, zihinsel sis ile inflamasyon arasındaki bağlantıyı (bedenin hastalığa verdiği tepkiyi) araştırdı. Neuroimage’de yayınlanan bir çalışmada; inflamasyonun beynin bir uyarı durumuna ulaşması ve bu vücudun bu durumu sürdürmeye hazır olması üzerinde belirli bir olumsuz etkiye sahip olduğunu gözlemlenmiştir.

Araştırmayı Dr. Ali Mazaheri ve Üniversitenin İnsan Beyin Sağlığı Merkezi’nden Profesör Jane Raymond önderlik ediyor. “Bilim insanları “inflamasyonla-bilme yetisi” arasında bir bağlantı olduğundan şüpheleniyorlar, ancak neden-sonuç ilişkileri hakkında net bir bilgi henüz yok. Örneğin, bu tarz bir rahatsızlıkla yaşayan veya aşırı kilolu insanlar bilişsel bozukluklardan şikâyetçi olabilir. Ancak bunun, durumla ilişkili inflamasyondan mı veya başka sebeplerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını söylemek zor. Araştırmamız, beyinde; inflamasyon olduğunda açıkça etkilenen ve belirli bir kritik süreci tanımlıyor.” Diyor Dr. Mazaheri.

Çalışma özellikle beynin görsel dikkatten sorumlu olduğu bir alana odaklandı. Araştırmaya gönüllü 20 genç erkekten oluşan bir grup katıldı. Gruba geçici inflamasyona neden olan ancak daha az yan etkisi olan bir Salmonella tifo aşısı uygulandı. Enjeksiyondan birkaç saat sonra bilgisayar üzerinden basit görüntülerle bilişsel tepkileri test edildi; böylece dikkatleri, kontrol etme yetenekleri ölçüldü. Böylece bu testler uygulanırken beyin aktivitesi ölçüldü.

Başka bir araştırma gününde, su (plasebo) enjeksiyonu yaptılar ve aynı dikkat testlerini yaptılar. Gönüllüler hangi enjeksiyondan ne alındıklarını bilmiyordu. İnflamasyon durumları her gün alınan kanları analiz ederek ölçüldü.

Araştırmada kullanılan testler, her biri beynin belirli bölümlerinin fonksiyonlarını içeren üç ayrı dikkat sürecini değerlendirmekte. Bu işlemler şunlardır: Bir uyarı durumuna erişmeyi ve sürdürmeyi içeren “uyarı”; yararlı duyusal bilgilerin seçilmesini ve önceliklendirilmesini içeren “yönlendirme”; ve “yönetimsel kontrol”, mevcut bilgilerin çelişkili olduğu durumlarda nelere dikkat edileceğini çözmek için kullanılır.

Sonuçlar inflamasyonun özellikle uyanık kalmayla ilgili beyin aktivitesini etkilediğini, diğer dikkat süreçlerinin inflamasyondan etkilenmediğini göstermiştir.

Dr. Mazaheri, “Bu sonuçlar, beyin ağının inflamasyondan etkilenen çok özel bir bölümünün olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu bilgiler ‘beyin sisi’ni açıklayabilir.”diyor.

Profesör Raymond’a göre “Bu araştırma bulgusu, fiziksel, bilişsel ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantıları anlamada atılmış büyük bir adım ve bize en hafif hastalıkların bile uyanıklığı azaltabileceğini söylüyor.”

Doktora çalışmasının bir parçası olarak çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Leonie Balter, “İnflamasyonla beyin fonksiyonu arasındaki ilişkileri daha iyi anlayabilmemiz, bu tarz koşulların bazılarını tedavi etmenin başka yollarını araştırmamıza yardımcı olacaktır. Araştırmalar, obezite, böbrek hastalığı veya Alzheimer gibi kronik inflamasyonla ilişkili hastalıklarda bilişsel fonksiyonların korunmasında veya geliştirilmesinde ‘yardımcı olarak’ anti-inflamatuar ilaçlar alarak faydalanılabileceğini gösteriyor. Ayrıca, beyin fonksiyonundaki ince değişiklikler, enflamatuar hastalıkları olan hastalarda erken bilişsel bozulmalarda işaret olarak kullanılabilir.”

Ekip için bir sonraki adım, inflamasyonun beyinin yanı sıra diğer beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini test etmek.

612 Kez Okundu

Nurevşan Gündoğdu

22 Ağustos 1998 Kütahya Emet doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimlerimi Niğde'de bitirdim. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Biyoloji bölümüne başladım ve şuan son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda ISWA Young Professionals Group ve ÜNİHAK üyesiyim. 2019 Şubat ayında bilimdeki gelişmeleri siz kıymetli okuyucularımızla paylaşmak için İnovatif Kimya ailesine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!