Yeni Demans Aşısı İki Yıl İçerisinde İnsanlarda Denenebilecek

Yeni Demans Aşısı İki Yıl İçerisinde İnsanlarda Denenebilecek

Fotoğraf: Umut vaat eden bir demans aşısı 18-24 aylık bir süreçte insanlar üzerinde denenebilir.

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, fareler üzerinde denenen yeni bir demans aşısının, hastalıktan kaynaklanan nörodejenerasyona etki ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, aşının insan denemelerine hazır olduğunu ve bir sonraki on yılda gerçekten çığır açabileceğini düşünüyorlar.

Institute for Molecular Medicine ve University of California ortaklığında yürütülen bir çalışmada elde edilen aşının, beyinde oluşan amiloid ve tau proteinlerinin oluşmasını engellediği ve var olanları da ortadan kaldırabildiği ortaya konuldu.

Yapılan çalışma, fare beyinlerindeki amiloid ve tau proteinlerinin ciddi miktarda azaldığını ve oluşumunun da engellendiğini ortaya koydu. Daha önce başarısız olmuş demans tedavi yöntemleri amiloid veya tau proteinlerine ayrı ayrı odaklanıp, beyindeki miktarını azaltabiliyordu. Ancak elde edilen deliller, bu iki toksik proteinin sinerjik ilişkisinin nörodejenerasyona neden olduğunu ortaya koydu. Dolayısıyla, bu iki proteinin kombinasyonuna yönelik bir tedavi yönteminin işe yaracağı hipotezi doğmuş oldu.

Bu aşı aslında AV-1959R ve AV-1980R olmak üzere iki farklı aşının kombinasyonundan oluşuyor.  Aşı Avusturalyalı araştırmacılar tarafından özel olarak geliştirilen ve Advax adı verilen yeni nesil bir yardımcı tedavi yöntemi olarak uygulanabiliyor.

Advax; Flinders University’den bir bilim insanı Nikolai Petrovsky tarafından geliştirildi. Petrovski ABC News Australia’ya verdiği röportajda bu formülasyonun hem koruyucu özellik gösterdiğini hem de tedavi edecek şekilde davrandığını belirti.

Petrovski, “Hayvan denemelerinde, unutmanın gelişimini, bu proteinlerin oluşmasını engelleyerek tamamen ortadan kaldırmayı başardık” diyor. “Üstelik, bu olağandışı proteinlerin oluşumundan sonra dahi aşılama yapılarak süreç geriye döndürülebiliyor.”

Nörodejeneratif hastalıkların ilaç tedavisine yönelik başarısız olan pek çok çalışmadan sonra, bilim insanları aşı fikrine daha sıcak bakmaya başladılar. Toksik proteinlerin birikiminin engellenmesine yönelik bu hipotez, demansla mücadelede birinci sıraya oturabilir.

Kaynak: newatlas.com

589 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!