Yeni Nesil Yalıtım Kompozitiyle Enerji Tasarrufu Mümkün mü?

Yeni Nesil Yalıtım Kompozitiyle Enerji Tasarrufu Mümkün mü

Fotoğraf : Yeni makalenin ChemSusChem’de yayımlanan diyagramı.

Flinders Üniversitesi’ndeki çevreci kimyagerler atık yemeklik yağ, kükürt ve yün kırpıntılarını sürdürülebilir evsel yalıtım malzemesi üretmek için kullandı.

Flinders Chalker Laboratuvarı’ndaki uzmanlar ve Deakin ve Liverpool Üniversitesi’ndeki meslektaşlarının ürettiği en yeni çevre dostu yapı ürünü, Dünya Geri Dönüşüm Günü (18 Mart 2021) öncesinde Chemistry Europe’da yayınlanan makalede açıklandı.

Sürdürülebilir yün blokları, kükürt ve kanola yağından üretilen yalıtım kompoziti yeni nesil yalıtımlar için de gelecek vadeden yeni bir model sunuyor. Aynı zamanda yünün doğal düşük yanıcılığından faydalanmasına ek olarak mülk sahipleri ve kiracılar için kayda değer enerji tasarrufu sağlıyor.

2020 yılı ‘The Prime Minister’s Prizes for Science’ kazananı baş yazar Doç. Dr. Justin Chalker, kompozitin ticarileştirilen atık ürünlerden yapılan heyecan verici yeni bir kompozit ve polisülfit polimerlerden biri olduğunu söylüyor.

Doçent Chalker, “Bu yeni çalışmanın amacı, kükürt, kanola yağı ve yünden yapılan bir kompoziti ısı yalıtımında değerlendirmekti. Malzeme, kükürt ve kanola yağından yapılmış bir polimer ile ham yünün sıcak preslenmesiyle hazırlandı” diyor.

“Bu kompozitin gelecek vaat eden mekanik ve yalıtım özellikleri, sektörde enerji tasarruflu izolasyon için daha fazla keşif yapılmasına iyi bir örnek teşkil etmektedir”

Yeni çalışma, Chalker Laboratuvarı’nda oluşturulan yeni bir yapı bloğu türü ve yenilenebilir kauçuk malzeme gibi bir dizi başka kompozit ürün grubuna da eklenebiliyor.

Bu malzemelerin kullanım ömrü sonunda güvenli şekilde uzun süreli biyolojik bozunmasının sağlanması da araştırmanın hedeflerinden biridir.

Bir diğer konu da son on yılın kayıtlardaki en sıcak dönem olarak tanımlanmasıdır. Atıkları yeniden kullanmak her yıl tüketilen milyarlarca ton doğal kaynağın ömrünü uzatmanın bir yoludur.

Global şirket Clean Earth Technologies, polimerleri bir dizi uygulama için ticarileştiriyor. Topraktan cıva kirliliğinin giderilmesi, büyük ölçekli bir sızıntıdan sonra petrolün geri kazanımı, gübrelerin daha yavaş salınımı ve son olarak altının daha güvenli bir özütleme ve ekstraksiyon yöntemiyle çıkarılması gibi örnekleri mevcuttur.

Küresel Geri Dönüşüm Günü, BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak, küresel yeşil gündemi desteklemek için doğrudan eylemde bulunan bireyleri, hükümetleri ve kuruluşları destekliyor.

Geri dönüşüm, döngüsel ekonominin önemli bir parçasıdır ve doğal kaynaklarımızı korumaya yardımcı olur. Her yıl ‘Yedinci Kaynak’ (geri dönüştürülebilir maddeler) CO2 emisyonlarında 700 milyon tonun üzerinde tasarruf sağlıyor ve bunun 2030 yılına kadar 1 milyar tona çıkması bekleniyor.

Kaynak : phys.org

566 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!