Yeni Opioid Olmayan Ağrı Kesicilerin Yolunu Açılmasında Çığır Açan Keşif

Yeni Opioid Olmayan Ağrı Kesicilerin Yolunu Açılmasında Çığır Açan KeşifMonash Üniversitesi araştırmacıları, nöropatik ağrıyı güvenli ve etkili bir şekilde tedavi etmek için yeni opioid olmayan ağrı kesicilerin (analjezikler) geliştirilmesinin yolunu açabilecek çığır açan bir keşif yaptılar.

Araştırma 10 Eylül’de Nature dergisinde yayınlandı.

Nöropatik ağrı, sinir sisteminizin hasar görmesi veya düzgün çalışmaması durumunda ortaya çıkabilecek bir tür kronik ağrıdır. Yaralanma, virüs enfeksiyonu veya kanser tedavisinden kaynaklanabilir ya da multipl skleroz ve diyabet gibi durumların semptomu veya komplikasyonu olabilir.

Monash Farmasötik Bilimler Enstitüsü (MIPS) ve Monash Biyotıp Keşif Enstitüsü’nden (BDI) dünyaca ünlü ilaç araştırmacıları tarafından yürütülen yeni çalışma, uzun zamandır opioid olmayan ağrı kesicilerin nöropatik ağrıyı tedavi etmesi için istenmeyen yan etkilerin yanı sıra umut verici bir terapötik hedef olarak kabul edilen ancak yeterli hedef seçicilik eksikliği nedeniyle ağrı kesicilerin gelişiminin başarısız olduğu adenozin A1 reseptör proteinini hedeflemek için yeni bir model ortaya koydu.

Çalışmada Monash araştırmacıları, ‘pozitif allosterik modülatör’ (PAM) olarak adlandırılan belirli bir molekül sınıfının, proteinin bilinen, daha önce araştırılmış aktivatörlerden farklı bir bölgesine bağlanarak A1 reseptörün çok daha seçici hedeflemesini sağlayabileceğini göstermek için elektrofizyoloji ve preklinik ağrı modellerini kullandılar.

Çalışmadaki bir diğer atılım, A1 reseptörünün hem doğal aktivatörüne, adenozinine hem de analjezik pam’ine bağlı yüksek çözünürlüklü yapısını çözmek için kriyo elektron mikroskopisinin (cryoEM) uygulanmasıyla kolaylaştırıldı ve böylece bu ilaçların nereye bağlandığının ilk atomik seviyede anlık görüntüsünü sağladı.

Kronik ağrı, kronik (özellikle nöropatik) ağrılı hastalarda sınırlı rahatlama sağlarken, solunum depresyonu ve bağımlılık gibi ciddi yan etkiler gösteren opioid ağrı kesicilere aşırı güvenmeye yol açan mevcut terapötik seçeneklerin eksikliği ile yaygın bir küresel sağlık yükü olmaya devam etmektedir.

Yeni Monash keşfi, araştırmacılara bu tür yan etkilerden yoksun opioid olmayan ilaçlar geliştirme fırsatı sağlıyor.

Çalışmanın ortak yazarı ve Eczacılık ve Farmasötik Bilimler Fakültesi Dekanı (MIPS’e ev sahipliği yapan) Profesör Arthur Christopoulos şunları söyledi: “Dünya küresel bir opioid krizinin pençesinde ve hem güvenli hem de etkili olan opioid olmayan ilaçlara acil bir ihtiyaç var.”

BDI’daki Ağrı Mekanizmaları laboratuvarının başkanı ve çalışmanın ortak yazarlarından doçent Wendy Imlach şunları söyledi: “Bu çalışma, allosterik ilaç eylemlerini destekleyen mekanizmaları daha iyi anlamamıza yardımcı oldu.

Bulduğumuz heyecan verici şeylerden biri, PAM’lerin nöropatik ağrıyı en az istenmeyen etkiyle azaltmakla kalmayıp, omurilikteki ağrı sinyalleri güçlendikçe etkinlik seviyelerini artırdıklarıdır – böylece hastalık bağlamlarına benzersiz bir şekilde duyarlı allosterik ilaçların potansiyelini vurgularlar.”

Profesör Christopoulos şunları ekledi: “Bu multidisipliner çalışma, kronik ağrıyı başarılı bir şekilde tedavi etmek için yeni opioid dışı allosterik ilaçların tasarımı için yapı tabanlı içgörülerden yararlanacak olan ilaç keşif model hattımızın bir sonraki aşaması için değerli bir fırlatma rampası sağlıyor.”

Kaynak: scitechdaily.com

589 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!