Yeni Saç Boyası Alerjik Reaksiyonları Önlüyor

Yeni Saç Boyası Alerjik Reaksiyonları Önlüyor

Kötü bir saç boyama işlemi kendi başına zaten yeterince kötü olsa bile, kaşındırıcı ve tahriş edici alerjik reaksiyonlar daha da beteri. Ayrıca, saç boyasına alerjisi olan insanlar diğer yaygın maddelere karşı da reaksiyon gösterebildiğinden basit bir kozmetik işlemi büyük bir probleme dönüşebiliyor. Şu an, ACS (Amerikan Kimya Topluluğu) Sürdürülebilir Kimya ve Mühendislik’teki araştırmacılar geleneksel formülasyonlarda alerjenik özelliklerden kaçınan bir dizi kalıcı saç boyası geliştiriyorlar.

Kalıcı saç boyalarında bir bileşen olan parafenilendiamin (PPD) saç boyası olarak uygulandığında, zamanla yıkanarak çıkmayan, saçı koyu bir renge dönüştüren kimyasal bir tepkimeye girer. Ancak bu tepkime ayrıca kullanıcının cildinde proteinlere bağlanan bileşikler üretebileceğinden, egzama ve yüz şişmesi gibi alerjik tepkilere neden olabilir. PPD ayrıca, yaygın olarak güneş kremleri ve kozmetiklerde bulunan pigment ve mürekkep gibi diğer maddelerde de bulunur, bu maddeleri kullananlarda da hassaslaştırıcı etkilere sebep olabilir. Alternatifler daha öncesinde önerilmiş olsa bile, genellikle suda çözünür değillerdi ve bazı bileşikler çok iyi bilinmiyordu. Gopalakrishnan Venkatesan ve meslektaşları, hala kalıcı saç boyamayı sağlarken PPD problemlerinden kaçınan yeni alternatifler üretmek istediler.

Ekip PPD yapısındaki aromatik amin çekirdeğinde değişiklikler yaparak yedi farklı boya hazırladı. Değişiklikler bileşikleri potansiyel olarak proteinlere karşı daha az reaktif ve cilt tarafından daha az emilecek şekilde seçildi. Açık pembeden siyaha kadar olan renklerde yedi saç boyası örneklerinin tümü, üç haftalık günlük yıkama süreci boyunca bile saçtan akmadı. Ekip, kozmetik endüstrisinde bir ürünün cilt hassaslaştırıcı olup olmadığını belirlemede yaygın olarak kullanılan bir testte boyaları inceledi. PPD “orta” hassaslaştırıcıyken yapısı değiştirilmiş boyaların beşinin “zayıf” hassaslaştırıcı olduğu ortaya çıktı. Sonuçlar yeni boyaların potansiyel alerjenikleri ve hassaslaştırma risklerini geleneksel olanlara göre önlerken etkili bir şekilde saçı boyayabildiğini gösterdi.

Bu çalışmayı Ulusal Singapur Üniversitesi desteklemiştir.

Kaynak: sciencedaily.com

1.095 Kez Okundu

Gökçem Gülbey

1997 yılında Bursa’da doğdum. Ege Üniversitesi Kimya Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. İnovatif Kimya Dergisine, okuduğum ve bana heyecan veren güncel kimya haberlerine yabancı dil engeline takılmadan herkesin ulaşabilmesi için katıldım. Kimyanın yaşamımızın temelini oluşturduğu için kendine hayran bırakan bir alan olduğunu düşünüyorum. İlgi alanlarım: Yeşil Kimya, Organik Kimya ve Elektrokimya.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!