Yeni Stabilite Kararlılık Yöntemle Protein İlaçların Raf Ömrü Uzatılıyor

Çeşitli hastalıkların ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde gerekli olan biyofarmasötiklere ulaşma gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı en büyük engellerden biri. Maliyetleri en çok ihtiyaç duyulan yerlerde astronomik olabilir ve doktorlar o zaman başka zorluklarla yüzleşerek ilaçları alabiliyorlar. İlaçlar bozulabilir ve bazıları için soğutma gerekli, bu dünyanın yoksul bölgelerinde zor olabilir.

Şimdi yeni çalışmalarla Ulusal Bilimsel Akademisi Tutanaklarında görünen protein ilaçların stabilitesini ve raf ömrünü uzatmak için yeni yollar geliştiriyor. Kompleks yapılar ve zayıf kimyasal stabilite biyoformasötikler gibi proteinler, peptitler ve antikorlar kullanılarak çeşitli hastalıklar ve bağışıklık sistemi hastalıkları tedavisi, romatizma, diyabet, çoklu skleroz ve lenfoma dahil olmak üzere ilaçları inaktif edebilir.

Bu çalışma Matthew Webber tarafından yürütülüyor, Notre Dame Üniversitesi Kimyasal ve Biyomolekül Bölümünde yardımcı profesör. İnsülin ve glukagonun kovalent olmayan protein modifikasyonu için yeni bir yöntem denedi, hem diyabet tedavisinde hem de lösemi, lenfoma, bağışıklık sistemi hastalıkları tedavisinde antikor ilaç olarak kullanılır. Sonuçlar yeni katkı maddesi için stabilite önemini gösteriyor.

Webber: “Moleküllerimiz protein ilaçları tersine çevirebilir ama bağladıklarında, koruyucu kabuk oluştururlar, bu proteinlerin bir araya gelmesini sağlar. Kabuk, proteinlerin vial duvarlarına yapışmasını korur, bu protein ilaçlarının denatüre ve inaktif olmasının önemli nedeni.”

İnsülin stabilitesi yeni katkı maddesiyle formüle edildiğinde 100 günde yaklaşık 14 saat artmıştır. Webber: “Bunun için çevre koşullarını strese benzetiyoruz. Bununla birlikte bu ilaçları yüksek sıcaklıklarda çalkalama işlemi yapıyoruz, katkı maddesinin protein ilaçları üzerindeki etkisini anlamak için maksimum stres uyguluyoruz.”

Çözeltide glukagon numuneleri 1 saatin altında stablitesini kaybediyor, geriye kalanlar 24 saat içerisinde çözündü. Korunan antikor stres altında da aktivite gösterir.

Webber: ” Bu katkı maddesinin araştırmamızda değerlendirilenlerin ötesinde birçok biyofarmasötikte etkili olacağına inanmamiz için mantıklı sebeplerimiz var.” Weber bununla birlikte şunları da ekledi: “Düzenleyici onay ve mali destek gerekli olacaktır kitle dağıtım ve birkaç yıl ya da daha fazla süreyle proseslerde kullanmak için.”

Kaynak : phys.org

Haberi Çeviren : Tuğba Nur Akbaba

Üniversite : Gazi Üniversitesi (Gazi Üniversitesi – Analitik  Kimya -Yüksek Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Bölümü

Mail : tugba.nur.25@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

882 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!