Geliştirilen Yeni Yöntem Malzemeler ve Virüs Benzeri Parçacıklar Arasındaki Etkileşimleri Analiz Edilebiliyor

Geliştirilen Yeni Yöntem Malzemeler ve Virüs Benzeri Parçacıklar Arasındaki Etkileşimleri Analiz Edilebiliyor

Polimerler yaygın olarak önlük ve yüz maskeleri gibi kişisel koruyucu ekipmanları (KKD) yapımında kullanılır. Bununla birlikte, bu malzemelerin üretiminde ki polimer seçiminde  fiziksel özellikleri dışındaki özelliklerine çok dikkat edilmez.

Nottingham Üniversitesi, EMD Millipore ve Marburg Philipps Üniversitesi’nden bilim insanları, bir virüse bağlanacak ve KKD’de kullanım için inaktivasyonunu hızlandıracak malzemeleri belirlemeye yardımcı olmak için malzemeler ve virüs benzeri parçacıklar arasındaki etkileşimleri incelemek için yüksek verimli bir yöntem tasarladılar. Geliştirilen yöntem, AIP Publishing’den Biointerphases dergisinde yayınlanmıştır.

Nottingham Üniversitesi’nden Biyomedikal Yüzeyler Profesörü Morgan Alexander  şöyle dedi:

“Polimerlerin yüzeylerindeki hücreler üzerinde etkileri olabileceği gerçeğiyle çok ilgilenmiştik. Polimerler, içinde antibiyotik bulunan herhangi bir akıllı malzeme gibi tasarlamadan, bakterilere direnen polimerleri elde edebiliriz. Doğru polimeri seçmeniz yeterlidir. Bu makale, bu düşünceyi viral bağlanmaya kadar genişletiyor.”

Araştırmacılar, geniş bir özellik yelpazesi sergileyen 300 farklı monomer polimer bileşiminin mikro dizilerini yaptılar. Polimerler, hangi materyallerin partiküllerinin adsorbe edebileceğini  gözlemlemek için, virüs benzeri partiküllere -ancak bulaşıcı genomları tetiklemeden- Lassa ve Rubella virüsü partiküllerine maruz bırakıldı.

Nottingham Üniversitesi’nden Biyomedikal Yüzeyler Profesörü Morgan Alexander  şöyle dedi:

“Farklı polimerlerin virüsü farklı derecelerde bağladığını ve muhtemelen inaktive ettiğini bilmek, tavsiyelerde bulunabileceğimiz anlamına gelir. Eldivenleri çıkardığımda virüsün ona bağlanmasını ve ölmesini ve havaya uçmamasını istiyorsam bu mevcut eldiven malzemesini veya bu eldiveni kullanmalı mıyım?”

Bu, geniş miktarlarda malzemeleri hızlı bir şekilde taramak için uygun bir teknik gibi görünse de, ekibin disiplinler arası yapısı, onu böyle bir çalışmayı gerçekleştirmek için özel olarak konumlandırıyor. Yüzey bilimcileri, mikrodiziler üzerinde çok sayıda kimyasal yapabilirler ve biyologlar da virüs benzeri parçacıklara erişebilirler.

Bugüne kadar, testlerin bir parçası olarak yalnızca virüs benzeri Lassa ve Rubella parçacıkları analiz edildi, ancak araştırmacılar, COVID-19 virüsü SARS-CoV-2’nin virüs benzeri parçacıklarını analiz etmek için bir hibe alabileceklerine inanıyorlar.

En iyi performans gösteren malzemeler bulunur bulunmaz, projenin bir sonraki adımı, sıcaklık ve nem gibi gerçek dünyadaki çevresel koşulları göz önünde bulundurarak malzemeler üzerindeki viral bulaşıcı yaşam süresini değerlendirmek için canlı virüslerden yararlanmak olacaktır. Yeterli veri elde edildikten sonra, etkileşimleri açıklamak için bir moleküler model geliştirilebilir.

Morgan Alexander şöyle dedi:

“Bir polimer üzerinde bir virüsün güçlü bağlanması ve hızlı denatüre edilmesi harika olurdu. Gerçek bir fark yaratmak için etkinin önemli ölçüde büyük olup olmadığı görülmeye devam ediyor, ancak bulmaya bakmamız gerekiyor.”

Kaynak: azom.com

600 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!