Yeni Yöntem Kanser İlaçlarından Daha Az Yan Etki Vaat Ediyor

Yeni Yöntem Kanser İlaçlarından Daha Az Yan Etki Vaat Ediyor

Fotoğraf : His-etiketli açilleme, bu karmaşık iplik yumağına benzeyen protein yapılarını tam olarak hedef alabiliyor ve tamamen yeni özelliklere sahip ilaç üretimini de mümkün kılıyor.

Tıpta, protein araştırmaları çok ilgi görüyor çünkü proteinler diyabet, kanser ve diğer hastalıkların tedavisi için daha etkili ilaçlar geliştirmeyi mümkün kılıyor.

Her ne kadar proteinler çok yüksek potansiyele sahip olsa da aynı zamanda birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Sonuç olarak, araştırmacılar, olası bir ilacın yan etkilerini artırmadan, proteinleri daha hassas bir şekilde değiştirebilecekleri bir alet arıyor.

“Çoğu zaman protein esaslı ilaçların düşük hassasiyeti ve olası yan etkileri nedeniyle sağlık otoriteleri tarafından onaylanmama riskini göze alıyoruz. Diğer sebepler arasında şu zamana kadar kullanılan aletlerle alakalı ciddi kısıtlamalardan kaynaklanıyor,” diyor Kopenhag Üniversitesi Kimya Bölümü profesörü Knud J. Jensen.

Çalışma arkadaşı Sanne Schoffelen ile birlikte daha az yan etki vaat eden ve gelecekteki protein esaslı ilaç üretimi için önemli olabilecek, yeni bir protein modifiye etme yöntemi geliştirdi. Araştırmaları, seçkin Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Protein Yapısı, Karmaşık Bir Yumak İpliğe Benziyor

Araştırmacılar  bu yönteme His-etiketli açilleme diyor. Diğer şeylerin yanı sıra, bu yöntem kanserli vücutta sağlıklı hücrelere saldırmadan hasta hücrelere saldırabilen proteinlere toksik molekül eklenmesini mümkün kılıyor.

“Proteinler, uzun amino asit zincirleriyle karmaşık bir yumak ipliğe benziyor. Bu yöntem, iplik yumağında neye isabet ettiğini bilmeden belirsiz modifikasyonlar yapmak yerine karmaşık yapıyı tam olarak hedef almamızı sağlıyor. Kısaca, bu yöntem değişikliklerin nerede yapıldığı konusunda çok daha emin olarak ilaç üretmemize yardımcı olacak ve böylece gelecekte yan etkiler en aza indirilebilecek,” dedi Knud J. Jensen.

Modifiye Proteinler Tam Hedef Almalı

His-etiketli açillemenin, bu karmaşık iplik yumağına benzeyen protein yapılarını tam olarak hedef alabilmesiyle tamamen yeni özelliklere sahip ilaç üretimi de mümkün kılınıyor.

Örneğin, artık araştırmacılar floresan bir molekülü proteinlere ekleyerek, proteinin hücredeki hareketini mikroskop ile izleyebiliyor. Bu proteinlerin birincil görevi, kanserle savaşan molekülleri hasta hücrelere taşımak bu yüzden vücutta hareketlerini dikkatlice izlemek  istenmeyen yan etkileri olmayan ilaç üretmek açısından oldukça önemlidir.

Kaynak : phys.org

394 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!