Yüksek Tansiyon İlaçları COVID-19’u Daha Kötü Hale Getirmez

Yüksek Tansiyon İlaçları COVID-19'u Daha Kötü Hale Getirmez

İki gözlemsel çalışma ilaç kullanan hastalar için güvence sağlıyor.

İki yeni çalışma; enzim inhibitörleri ya da ACE inhibitörleri dönüştüren Angiotensin olarak adlandırılan ilaçları öneriyor ve antiogensin reseptör blokörleri, tedavi gören hastalarda COVID-19’u daha ciddi hale getirmez.

Yüksek tansiyonu tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ilaçlar,  COVID-19’u tehlikeli bir şekilde kötüleştirmez.

Çin’den iki yeni çalışma, ilaçların COVID-19’lu hastaneye kaldırılmış hastaların daha çok komplikasyon geliştirme veya ölme riskini arttırmadığına dair ilk gözlemsel kanıtları sunmaktadır. Bir çalışma ilk salgınında meydana geldiği şehir olan Wuhan’da Wuhan Şehir Hastanesi’nde tedavi edilmiş 362 hastayı incelemiştir. İncelemeler sonucunda ilaç kullanan hastalarla kullanmayan hastalar arasından bir fark olmadığı tespit edilmiştir.  Hastaneden araştırmacılar bulguları online olarak 23 Nisan’da JAMA Cardiology’de yayınladılar.

Diğer  bir çalışma Wuhan’da Hubei Yerleşim Bölgesi’ndeki 9 hastaneden hipertansiyon hastası olan COVID-19’lu 1128 vakayı inceledi. Çalışma sonucunda 188 ilaç için ölüm oranın daha düşük olduğu tespit edildi. Uluslararası araştırma ekibi bulguları 17 Nisan’da Circulation Research’te yayınladılar.

Boston’da Harvard Tıp Akademisi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi’nden kardiyolog Scott Solomon yeni çalışmaların bazı kişilerin şüphelendiği gibi ilaçların COVID-19 hastalarında zarar vermediği konusunda güvence verdiğini belirtiyor. Ancak, bir ilaç veya plasebo almak için randomize olarak seçilen hastalarda rastgele seçilmiş kontrollü çalışmalar olmadan, ilaçların tam olarak ne etkisi olduğuna dair “gerçeğe ulaşmak çok zor olacak” diyor.

Diyabet, kalp hastalığı ya da hiper tansiyon hastalığına sahip hastalar üzerinde COVID-19’un daha çok zarar vevrdiği ortaya çıkan verilerden beri ilaçlar -enzim inhibitörleri ya da ACE inhibitörleri dönüştüren angiotensin ve antiogensin reseptör blokörleri- ilgi odağı oldu. Bu koşullara sahip birçok kişi, arterlerde artan kan basıncından Angiotensin II olarak adlandırılan hormonu durdurmak için çalışan ilaçları almaktadır.

Bazı araştırmacılar COOVID-19’dan ölen ya da çeşitli komplikasyonlara sahip olan bu hastalara ilaçların nasıl yardım ettiğini açıklamak istedi. Hayvanlardan alınan veriler, ilaçların ACE2 ya da enzim 2 dönüştüren angiotensin olarak adlandırılan protein miktarını arttırabildiğini göstermektedir.

Spekülasyonlara yanıt olarak büyük kalp sağlığı örgütleri, zararın kanıtı olana kadar ilaç kullanan hastaların ilaçlarını kullanmaya devam etmesini tavsiye etti.

Ve hikayede istenmeyen etkiler için potansiyelden daha fazlası var. Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kardiyolog olan Erin Michos” ACE2; bir çeşit iki ucu keskin kılıçtır.” diyor. Koronavirüs için giriş noktası olmasına rağmen ” Akciğerlerde potansiyel koruyucu olmak için bir görüştür.” diyerek ekleme yaptı.

ACEII, hormonları düzenleyerek antiogensin II’yi inaktif eder. SARS Salgını sonrasında yayınlanan bir çalışma, akciğer hücrelerinde bulunan ACE2’nin, fareleri akut solunum sıkıntısı sendromuna benzer bir akut akciğer hasarından koruduğunu bildirdi. Buna karşılık antiogensin II, akciğerlerde aşırı sıvıya neden oldu ve fonksiyonlarını yitirdi.

Michos; sonuç olarak ilaçların COVID-19’lu hastalara yardımcı olabileceğinin akla yatkın olduğunu söylüyor. Antiogensin II bloklama işlemi, akciğerlerde sıvının çoğalmasına katkı sağlamayacağı anlamına gelmektedir. Bunu araştırmak için klinik çalışmalarla birlikte, yeni çalışmaların zaten COVID-19’lu hastaneye yatırılan insanları incelediğinden beri, ilaçların “hastaneye yatışa ihtiyacı olup olmadığı konusunda bir fark yaratıp yaratmadığını” öğrenmek faydalı olacağını söylüyor.

Kaynak : sciencenews.org

4.183 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!