Yusufçuk Beyinleri Füze Savunma Sistemlerini Daha Hızlı ve Daha Doğru Hale Getirebilir

Yusufçuk Beyinleri Füze Savunma Sistemlerini Daha Hızlı ve Daha Doğru Hale Getirebilir

Fotoğraf: Yusufçuk beyni daha etkin füze savunma sistemleri için model olarak kullanılabilir.

Bilişimsel sinirbilimci Frances Chance liderliğindeki Sandia Ulusal Laboratuvarları’ndaki araştırmacılar, yusufçukları inceleyerek daha küçük ve daha etkili füze savunma sistemleri geliştirilmesi için ipuçları yakalıyorlar. Bu yırtıcı böceğin beynini bir bilgisayar algoritmasında kopyalarak, tehditlere daha hızlı kilitlenebilecek ve çok daha yüksek bir isabet oranı elde edebilecek durdurucular oluşturulması amaçlanmaktadır.

Yaklaşık 325 milyon yıldan beri var olan ve o zamandan beri pek değişim geçirmeyen yusufçukların bir şeyleri doğru yaptığı düşünülüyor. Bu kadar uzun süre değişmeden var olabilmelerinin temel nedeni, doğanın en yırtıcı hayvanlarından biri olarak, hedeflerini belirlediklerinde yüzde 95’lik bir isabet oranına sahip olmaları olarak görülüyor.

Yusufçuklar, bu üstün isabeti, ilk incelemede çok basit, hatta ilkel bir şey gibi görünen, ancak dikkate değer derecede hızlı ve karmaşık hesaplamalar yapabilen olağanüstü beyinleri ile yönetebiliyorlar. Avını uçarken takip eden yusufçuk avını kovalamak yerine, avının akşam yemeğinin nerede olacağını tahmin ediyor ve pikeler yaparak hedefine ulaşabileceği en isabetli yolu hesaplıyor.

Yusufçuk Beyinleri Füze Savunma Sistemlerini Daha Hızlı ve Daha Doğru Hale Getirebilir

Fotoğraf : Sandia Ulusal Laboratuvarları bilim insanı Frances Chance, yusufçukların uçuşta avlarını nasıl yakaladıklarını ve bunun füze savunma sistemleri için nasıl yararlı olabileceği hakkındaki fikirlerini açıklıyor.

Peki derinlik algısı bile olmadığı düşünülen yusufçuklar bunu nasıl yapabiliyor? Sandia Ulusal Laboratuvarları’ndaki araştırmacılar bu sorunun cevabını bulabilmek için, gerçek yusufçuk davranışını temel alan bazı tersine mühendislik çalışmaları yaparak, bu böceklerin beyinlerini sinir ağları olarak kopyaladı ve dijital bir ortamda simüle edilmiş yusufçuklar yarattı.

Sandia’ya göre, dijital sonuçlar yusufçuk beynini büyük bir doğrulukla taklit edebiliyor. Yusufçukların avına sadece 50 milisaniyede veya bir insan gözünün kırpılmasından altı kat daha hızlı tepki verebildiği düşünüldüğünde bu gelişme oldukça dikkat çekici hale geliyor. Bu süre, bir sinyalin sadece 3 nörondan geçebileceği zaman kadar olduğundan, yusufçuğun her bir hesabı için sadece 3 adım attığını gösteriyor. Canlıların beyni aynı anda birden fazla paralel işlem yapabildiği için, bu işlem bize çok basit bir nöral devre yaratılarak birden fazla hesaplamanın aynı anda nasıl yapılabileceğini gösteriyor.

Buna karşılık, geleneksel füze savunma sistemleri, benzer bir görev için çok daha fazla bilgi işlem gücü kullanıyor. Yusufçuk beyni model olarak kullanarak; daha az güç gerektiren, daha küçük ve daha hafif bilgisayarlar ile çalışabilen isabet oranı arttırılmış sistemler geliştirmek mümkün olabilir. Ayrıca yusufçuk algoritması, tahmin edilmesi daha zor olan hipersonik füzelerin ele geçirilmesine yardımcı olabilir veya ele geçirme yollarının daha az karmaşık sensörler kullanılarak nasıl hesaplanacağını gösterebilir.

Araştırmacılar yusufçuklar ve füzeler arasında temel farklılıklar olduğunu kabul etmekle birlikte, bu yeni teknolojinin otonom araçlar veya ilaç geliştirme gibi alanlara yönelik yapay zeka uygulamalarında da faydalı olabileceğini belirtiyorlar.

Araştırma, bu hafta Knoxville, Tennessee’de düzenlenen Neuromorphic Systems Uluslararası Konferansında Chance tarafından sunulacak.

Kaynak: newatlas.com

4.058 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!