Bilim İnsanları Sıradan Bir Çiçekten Anti-Kanser Bileşik Elde Ettiler

Bilim İnsanları Sıradan Bir Çiçekten Anti Kanser Bileşik Elde Ettiler

Fotoğraf : Krizantem çiçeğinden anti-kanser bileşik elde edildi.

Krizantem, herhangi bir ev bahçesinde veya yerel sağlık mağazasında kolayca görebileceğimiz sıradan bir çiçektir. Yüzlerce yıldır, migren ve diğer ağrılara karşı geleneksel bir ilaç olarak kullanılmakta olan krizantemin bu konudaki gerçek faydası sorgulanabilir. Ancak şimdi, Birmingham Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu bitkinin yapraklarını kullanarak kanser katili olabilecek güçlü bir bileşik tasarladılar.

Parthenolide adı verilen söz konusu bileşik uzun yıllardır araştırılıyor. Bilim insanları, bu bileşiğin kanser karşıtı bir ajan olduğundan şüpheleniyorlar, ancak bu bileşiğin yararlı miktarlarda üretilmesi zor ve pahalıydı.

Krizantem ve benzeri bitkiler parthenolide içeriği tarafından oldukça zengindi, bu nedenle Birmingham ekibi bileşiği çıkarmak için en iyi kaynağı bulmak amacıyla çalışmalara başladı. Birkaç testten sonra, çiçeklenme döngüsünün geç bir noktasında krizantemin en yüksek parthenolide içeriğine ulaştığına karar verildi.

Bu noktadan sonra araştırmacılar, bileşiği bitkiden çıkarmayı, rafine etmeyi ve ilaçlar için iyi aday olan yeni türevlere dönüştürmeyi başardılar. Ekip, toplanda 76 varyasyon çalıştıktan sonra, özellikle iyi biyoyararlanıma sahip – canlı hücrelerle reaksiyona girebileceği – ve diğerlerinden daha iyi farmakolojik özellikleri olan türü seçti.

Bileşik, kronik lenfositik lösemi (CLL) olarak adlandırılan bir kanser formuyla savaşmak üzere teste tabi tutuldu ve kanser hücreleri kültürü üzerinde yapılan testlerde etkili olduğu ortaya çıktı. Bileşik, hücrelere toksik olabilen kararsız moleküller olan reaktif oksijen türlerinin (ROS) seviyelerini yükselterek çalışıyor. ROS ayrıca potansiyel antibakteriyel maddeler olarak araştırılıyor ve kanser dokusundaki seviyeleri sağlıklı hücrelere göre daha yüksek olduğundan, bileşik kanser dokusunu kenara itmeye yardımcı oluyor.

Çalışmanın yazarı John Fossey, “Bu araştırma yalnızca araştırmacılar için daha erişilebilir hale getirebilecek bir parthenolide üretmenin bir yolunu gösterdiğimiz için değil, aynı zamanda kanser hücrelerini öldürmek için ‘ilaç benzeri’ özelliklerini geliştirebildiğimiz için de önemli” diyor. “Parthenolide’nin sıradan bir çiçeklikten kliniğe ilerleme potansiyeli olduğu açıkça görülüyor”.

Çalışmanın bir sonraki adımı, bileşiğin canlı hayvanlarda ve sonunda insanlarda test edilmesi olacaktır.

Bu araştırma MedChemComm’da yayınlandı.

Kaynak : newatlas.com

503 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!