Araştırmacılar ipek böceklerine dut yaprakları yerine rutinde kullanılan ipek böceği yemi ve ek olarak selülöz liflerden oluşan diyet uyguladı. Sonuçlara göre 2 kat güçlü lif üretimi sağlandı.
Günümüzde ipek yalnızca kıyafet ve giysi ihtiyacını karşılamak için değil aynı zamanda cerrahi sütürler ( dikiş ipi ) ile çeşitli materyallerin üretimi için de tercih ediliyor. Şimdi ise bilim insanları ipek böceklerinin diyetinin düzenleyerek daha sağlam lif yapıları elde etmeyi başardı.
Doğal yaşamda ipek böcekleri dut yaprakları ile beslenmekle birlikte yaprakta bulunan besinler ipek böcekleri tarafından emiliyor ve ipek üretiminden sorumlu salgı bezlerinin fizyolojik fonksiyonlarında görev alıyor. Japonya’da bulunan Tohoku University kurumu araştırmacıları ipek böceklerinin diyetini değiştirdi. Araştırmacılar ipek böceklerine dut yaprakları yerine rutinde kullanılan ipek böceği yemi ve ek olarak da selülöz liflerden ( CNFs ) oluşan diyet uyguladı.
İpek Böcekleri
Söz edilen selülöz liflerin, ahşap atıkları gibi selülöz içeren çeşitli doğal maddelerden elde edildiği belirtilmekle birlikte hazırlanan diyetle beslenen ipek böcekleri yine bahsi geçen lifleri ipek üretmek için salgıladıkları salgıda kullanıyor ve böylece oldukça güçlü ipek yapısı ortaya çıkıyor.
Son olarak yapılan testlerde özel diyetle beslenen ipek böceklerinin ürettiği liflerin, standart besinle beslenen böceklerin ürettiği ipek liflere oranla 2 kat daha güçlü olduğunun tespit edildiğini ekleyelim.
Yeni araştırma Materials & Design adlı dergide yayımlandı.
Kaynak : donanimhaber.com
Yazar

- İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.
Son Yazıları
Kimya Haberleri2021.04.15Tezcanlar, Bio Etil Asetat Üretimine Başlayacak
Eğitim Haberleri2021.04.10Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop’a Seçkin Kadın Araştırmacısı Ödülü Verildi
Biyoteknoloji Haberleri2021.04.10Tübitak, Ekosistemini Kanser Araştırmaları Alanında da Güçlendiriyor
Çevre Haberleri2021.04.1028 Bin Yıl Boyunca Kullanılabilecek Nano Elmas Batarya Üretildi