Alev Geciktirici Kaplama Uygulamaları için Yeni Biyo-Epoksi Reçine
Alev geciktirici kaplama uygulamaları için yenilenebilir kaynaklardan fosfor içeren yeni epoksi reçine.
Fosfor içeren epoksi reçine, yenilenebilir bir kaynak olan sebasik asitten (SA) türetilmiştir ve alev geciktirici uygulamalar için formüle edilmiştir.
Sentezlenen epoksi reçine, Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR), 1H ve 31P nükleer manyetik rezonans spektroskopileri de dahil olmak üzere fizikokimyasal ve spektral analiz ile karakterize edilmiştir.
Epoksi reçine karışımının kürlenmesi, eşdeğer ağırlık bazında 1:1 stokiyometride poliamid sertleştirici ile gerçekleştirilmiştir.
Geliştirilen kaplamalar mekanik, solvent, jel içeriği, su absorpsiyonu, kimyasal, termal ve alev geciktirici özellikleri açısından karakterize edilirken, kaplamaların cam geçiş sıcaklığı ve termal kararlılığı sırasıyla diferansiyel taramalı kalorimetre ve termogravimetrik analiz ile test edilmiştir.
Sonuçlar, SA bazlı epoksi reçine eklenmiş kaplamaların iyi mekanik, kimyasal ve solvent direnci özelliği gösterdiğini ortaya koymuştur.
Kaplamaların termal profili, char veriminin SA bazlı epoksi reçinesinin konsantrasyonu ile arttığını gösterdi.
Sentezlenen kaplamaların alev geciktirici davranışını anlamak için sınırlayıcı oksijen indeksi (LOI) ve UL-94 testleri yapılmıştır. Fosfor içeren epoksi reçinenin konsantrasyonu arttıkça alev geciktirici davranışta da bir artış ortaya çıkmıştır.
Not: Char verimi, artık karbon da dahil olmak üzere maddenin tamamen parçalanmasından sonra kalan kütle anlamına gelir.
Kaynak: bioplasticsnews.com