2015 TÜBİTAK ödülleri açıklandı

2015 tubitak odulleri aciklandi

TÜBİTAK’ın Türkiye’de yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş hayattaki bilim insanlarına verdiği ‘Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri’nin bu yılki sahipleri belli oldu.

Bilim Ödülü, Türkiye’den yaptığı bilim çalışmalarıyla, bilime uluslararası düzeyde katkı sağlayan bilim insanlarına verilirken; Özel Ödül ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, yurtdışında bilime uluslararası katkıda bulunanlara verildi. Bilim ve Özel Ödül’ün miktarları birbirine eşdeğer olup; 50 bin lira, altın plaket ve patent olarak takdim edildi. Teşvik Ödülü ise yaptığı çalışmalar ile bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, 40 yaşını geçmemiş bilim insanlarına veriliyor. Miktarı ise 20 bin lira, gümüş plaket ve patentten oluşuyor. Öte yandan, önceki senelerde verilen TÜBİTAK TWAS (Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi) ödüllerinin bu yıl verilmeyeceği açıklandı.
TÜBİTAK 2015 Bilim, Özel ve Teşvik Ödülü kazananların isimleri ve çalışmaları ise şöyle:

Bilim Ödülü

Temel Bilimler

– Prof. Dr. Alikram NUHBALAOĞLU (İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Mühendislik- Mimarlık Fakültesi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü)
“Teorik ve matematiksel fizik alanında, gravitasyon teorileri ve kara delikler fiziği konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Prof. Dr. Marat AKHMET (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Matematik Bölümü)
“Girdi ve çıktı mekanizmalarıyla kaos üretiminin tanıtılması, ikinci Peskin sanrısının çözülmesi, ayrıca genelleştirilmiş parçalı sabit argümana bağlı diferansiyel denklemler teorisinin kurulumuna ve gelişimine katkıda bulunma ve çeşitli zamanlarda süreksizliklere sahip dinamiklerin incelenmesi için özel ve tek bir metot geliştirme gibi bilimsel yenilikler getirmesi ve bu gibi teorik buluşların vuruşa sahip mekanizmalarda, kan basınç dağılımı, sinir ağları ve popülasyon dinamiği gibi alanlara uygulanabilirliği konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.

Sağlık Bilimleri

– Prof. Dr. K. Arzum ERDEM GÜRSAN (Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı)
“Kimya alanında, nanomalzemelere dayalı tekli ve çoklu ölçüme dayalı elektrokimyasal biyosensör ve aptasensör teknolojilerinin geliştirilmesi ve nükleik asitler, ilaç, protein ve bazı hastalıklara ait biyobelirteçlerin analizlerine yönelik uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Prof. Dr. Özcan EREL (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı)
“Biyokimya ölçüm yöntemi geliştirme alanında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.

Özel Ödül

Sağlık Bilimleri

– Prof. Dr. Hazire Oya ALPAR (UCL School of Pharmacy, University of London / Kemerburgaz Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi)
“Farmasötik teknoloji ve immünoloji bilimlerini bir araya getirmesi, farmasötik teknoloji içindeki farklı yöntemleri (superkritik sıvı teknolojisi, liyofilizasyon, püskürterek kurutma, yüksek basınçlı jet homojenizasyon) kullanarak ilk aşı taşıyıcı mikro ve nano partiküler sistemleri geliştirmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.

Teşvik Ödülü

Temel Bilimler

– Doç. Dr. Ramazan SOLMAZ (Bingöl Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü)
“Elektrokimya/malzeme/enerji alanında, korozyon, yenilenebilir enerji kaynakları ve malzeme teknolojisi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Prof. Dr. Atilla CİHANER (Atılım Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Ve Uygulamalı Kimya Bölümü)
“Kimya ve malzeme bilimleri alanında, elektrokromik polimerler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Yrd. Doç. Dr. Seda AKSOY ESİNOĞLU (İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü)
“Katıhal fiziği alanında, kalorik etkilerin incelenmesi ve intermetalik alaşımların yapısal ve manyetik özellikleri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Doç. Dr. Hakan ALTAN (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fizik Bölümü)
“Optik/fotonik alanında terahertz konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.

 Mühendislik Bilimleri

– Yrd. Doç. Dr. Can ALKAN (Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)
“Biyoenformatik alanında, tümleşik algoritma dizaynı, yeni nesil DNA dizileme verilerinin analizi ve genomiks konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Doç. Dr. Mesut ŞİMŞEK (Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Müh. Bölümü, Mekanik Ana Bilim Dalı)
“Kompozit malzemeler alanında, Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeden (FDM) imal edilmiş kirişler ve nanomekanik ve mikromekanik konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Doç. Dr. Sinan GEZİCİ (Bilkent Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü)
“Sezim ve kestirim kuramı (istatistiksel sinyal işleme) alanında, sezim ve kestirim tekniklerinin telsiz yer bulma ve ultra geniş bantlı sistemler için geliştirilmesi ve uygulanması konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Doç. Dr. Çağatay CANDAN (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü)
“İşaret işleme alanında, dönüşümler ve istatistiki sinyal işleme konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.

Sağlık Bilimleri

– Doç. Dr. Hakan PARLAKPINAR (İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Ana Dalı)
“Kalp, böbrek ve damar sistemi patolojilerinde iskemi-reperfüzyon ve serbest radikal hasarı ve antioksidan tedaviler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Prof. Dr. Hasan KIRMIZIBEKMEZ (Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi)
“Eczacılık-farmakognozi alanında, tıbbı bitkiler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.

Sosyal Bilimler

– Doç. Dr. Şaban NAZLIOĞLU (Pamukkale Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonometri Bölümü)
“Uygulamalı iktisat alanında, finansal gelişme-ekonomik büyüme ve enerji piyasaları-tarım ürünleri piyasaları etkileşimi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Doç. Dr. Z. Ayşecan BODUROĞLU (Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü)
“Bilişsel psikoloji alanında, görsel temsiller, kültür ve biliş ve üstbiliş konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.
– Yrd. Doç. Dr. Kamil Kıvanç KARAMAN (Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü)
“Politik iktisat alanında, modern devletlerin oluşumu ve vergi tarihi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları”.

Kaynak : hurriyet.com.tr

654 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!