2019 Periyodik Tablonun Yılı Olacak!

2019 Periyodik Tablonun Yılı Olacak

Gelecek yıl boyunca yapılacak kutlamalarla, halkın kimya bilincinin arttırılması hedeflenecek.

Birleşmiş Milletler, 2019 yılını periyodik tablonun uluslararası yılı olarak belirlemiştir. Gelecek yıl ile birlikte Dmitry Mendeleev’in periyodik tabloyu düzenlemesinin üzerinden 150 yıl geçmiş olacak. Aynı zamanda önümüzdeki yıl, Kimya tarihinde birçok kilometre taşı sayılabilecek olayın da üzerinden bir hayli zaman geçmiş olacak. Bu olaylardan bazılarına örnek olarak; 350 yıl önce fosfor’un bulunması, Antoine Lavoisier’in 1789 yılında 33 elementi kategorize etmesi ve 190 yıl önce Johann Wolfgang Döbereiner tarafından üçlü yasanın formülasyonu gösterilebilir.

2019’u periyodik tablonun yılı olarak kutlama önerisi, kuruluşunun 100. Yılını kutlama hazırlığı içerisinde bulunan Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) tarafından ilan edildi. Bu karar Avrupa Kimyasal ve Moleküler Bilimler Derneği (EuCheMS) de dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından desteklendi. IUPAC yaptığı açıklama ile 2019 yılının kimya ile ilgili küresel farkındalığı artıracağını ve periyodik tablonun ‘küresel toplumun kültürel, ekonomik ve siyasi yönlerini ortak bir dil aracılığıyla bağlamanın merkezi’ olduğunu gösterdiğini söyledi.

Aktiviteler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile birlikte uluslararası bir yönlendirme komitesi tarafından koordine edilecektir.

Kaynak : chemistryworld.com

1.041 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!