6 Büyüleyici Gelecek Ekran Teknolojisi

6 Büyüleyici Gelecek Ekran Teknolojisi

Ekran teknolojilerinde her gün büyük gelişmeler yaşanıyor. Bu inovasyonların bazıları fazla fütüristik görünebilir. Geleceğin ekranlarını keşfedin.

Ekranlar 1940’lı yıllarda radar kullanmaya başladığımızdan beri hayatımızdalar. Bilgisayarlar zaman içerisinde ofislerimizden, evlerimize ve sokaklara kaydı – ekran teknolojileri de öyle.  Ekranların geleceğinde büyük bir potansiyel yatıyor. Geleneksel iş istasyonları için pek çok girişim görüyoruz. Aynı değişim mobil cihazlar, oyun sistemleri ve dış ortamlarda kullanılan ekranlar için de akıl almaz gelişmeler yaşanıyor. Ekranların geleceğini oluşturacak sıradaki 6 teknolojinin neler olacağını düşünüyorsunuz?

OLED

OLED ekranlar inanması zor seviyede yüksek çözünürlük sağlayabiliyorlar. Bu ekranlar daha önce hiç olmadığı kadar ince ve enerji verimli. Günümüzdeki en üst segment büyük TV ürün grubunda kullanılan teknoloji olmasının sebebi de bu.

Uzun yıllar boyunca OLED ekranlar akıllı telefonlar ve tabletlerde de kullanıldı. OLED ekran teknolojisi nasıl çalışıyor?

OLED organik malzemelerin elektrik akımı ile karşılaşınca belirli bir renkte parlaması prensibini kullanıyor. Bunun yanı sıra, pikseller tamamen siyah renge çevrilebiliyor ve üst seviye bir kontrast sağlayabiliyor. Günümüzün en büyük ekran üreticileri OLED teknolojisi araştırmalarına yatırım yapıyor ve bunun ekranların geleceğinde yatan teknolojilerden birisi olmasını bekliyor.

Bükülebilir Ekranlar

Ekranlar gerçekten bükülebilir mi? Bu OLED ekran teknolojisinin başka bir ilgi çekici özelliği. Esneklik! OLED çözümleriyle geliştirilmiş bükülebilir ekranlar ortaya çıkıyor.

Çoğu üretici bükülebilir ekranların esas özelliği olarak görüntü kalitesinin yüksekliğini görmüyor. Kıvrımlı kenarlar, eğimli yapılar kimi cihazlarda cihazın boyutunu ve ekranın dayanıklılığını iyileştirmeye yarayabiliyor. LG Display, bükülebilen ve aynı zamanda katlanabilen 18 inçlik OLED panelini duyurdu. Üstelik bu bir gazete boyutunda üretildi. Buna inanabiliyor musunuz? En iyi tarafı da, görüntü kalitesinden hiç ödün vermiyor.

LG ve Samsung gibi bilinen üreticiler; akıllı telefonlar, tabletler ve çok büyük boyutlu ev eğlence sistemleri için esneyebilen veya bükülebilen ekranlar üretmenin yöntemlerini araştırıyorlar. Bu nedenle, bu ekran teknolojilerinin geleceğin bir parçası olduğuna ikna olmuş durumdayız.

6 Büyüleyici Gelecek Ekran Teknolojisi

Katlanabilir Akıllı Telefonlar

OLED bükülebilir ekranlar için kullanılabilecek tek teknoloji değil. Ekranlar ve ekran teknolojileri günlük hayatımızın her yerine ulaşıyor. Büyük üreticiler bu nedenle, katlanabilir ekranların üretimi için araştırmalar yürütmeyi bir gereklilik olarak görüyor. Ekranların gelecekte alacağı şekil bu teknolojinin gelişimine bağlı olabilir.

Esneklik ile ilgili üzerine odaklanılan ilk ekran teknolojisi elektroforetik ekranlar ya da elektronik kağıtlardı. 90’lı yılların başında, esnek plastik online gazetelerden bahsediliyordu. Bunu göz önüne getirebiliyor musunuz? Yine de zaman yerli yerinde durmadı ve teknoloji ilerledi.

Canada Human Media Lab, 2014’te katlanabilir akıllı telefon formuna getirilmiş farklı çeşitlerde bükülebilir ekranlar tanıttı. Prototiplerin üzerinde yapılması gereken çok çalışma olmasına rağmen, sunduğu göz alıcı fırsatları görebiliyoruz. İddialara göre, Samsung ilk katlanabilir akıllı telefonunu piyasaya sürmek için hazırlık yapıyor. Bu fikir, gelecekte katlanmış akıllı telefonunuzu bir TV boyutunda açabileceğinizi düşündürtüyor.

Haptik Dokunmatik Ekranlar

Ekran teknolojisindeki en büyük değişim – ve kuşkusuz en büyük kayma- dokunmatik ekranların müthiş yükselişidir. Geçtiğimiz birkaç yılda, piyasadaki dokunmatik ekranlı akıllı telefon ve tabletlere adeta bir akın oldu. Büyük bir ihtimalle bundan 15 yıl kadar önce, dokunmatik ekranları genelde müzelerde veya ATM kiosklarında karşımıza çıkan bir unsur olarak düşünüyorduk. 2017’de ise bazı cihazların neredeyse ekrana dokunarak ya da ekranı kaydırarak çalıştığını düşünebiliriz. Peki dokunmatik ekranların geleceğinde ne var? Siz dokunduğunuzda size geri dokunan bir ekran!

Haptik dokunmatik ekranlar ile ilgili inanılmaz gelişmeler yaşanıyor. Haptik dokunmatik ekranlar, herhangi bir butona bastığınızda ya da ekran üzerinde gezinti yaptığınızda, dokunma duyusu ile algılanabilen geri bildirimler iletebiliyor. Butonları ve ekran üzerindeki diğer yapıları gerçekten hissedebiliyorsunuz. Oldukça düşük bir elektrik akımı kullanılarak, insan cildi üzerinde ekran geri dokunmuşçasına bir his bırakılıyor.

Ekran teknolojileri gelecekte bu tarz şaşırtıcı yeniliklerden yararlanacak. Bu yenilikler geleceğin teknolojisini bambaşka bir seviyeye taşıyacak.

3D Dış Mekan Ekranları

Sırada ekran teknolojisindeki gerçekten “büyük” bir gelişme var. Sadece mecazi anlamda değil, gerçekten büyük. 2015 yılında Viyana Teknoloji Üniversitesi devasa ekranlar, çok büyük 3D paneller ve dış mekanda kullanılabilecek dijital sinyalizasyon çözümleri ile ilgili detaylar yayınladı.

6 Büyüleyici Gelecek Ekran Teknolojisi

Bu ekran teknolojisi 3D piksellere dayanıyor. Yansıtılan görüntüler, görüntüleyici yön ve açı değiştirdiğinde kayıyor ve hareket ediyor. Dolayısı ile aslında 2D olan hologramlar 3D gibi görünebiliyor. Bu sistem ayna ve lazerler ile birleştiriliyor. Bu sayede çok yüksek açısal çözünürlük üretiliyor ve sol göz sağ gözde farklı bir resim algılanmasına imkan sağlanıyor. Bu şekilde 3D gözlük olmaksızın 3D bir görüntü yaratılmış oluyor.

Holografik Ekranlar

Bilimkurgu filmleri bize holografik ekranların nasıl bir şey olduğuna dair bir fikir vermişti. Prenses Leia’nın Obi Wan’a onun tek umudu olduğunu nasıl söylediğini neredeyse hepimiz hatırlıyoruz.

6 Büyüleyici Gelecek Ekran Teknolojisi

Hologram, bizim hayalimize karşı konuşan bir şey olarak tanımlanıyor. Bize tamamen farklı pazarlama ve teknoloji kapıları açıyor. Bu sebeple, dünyanın her yerinden pek çok araştırmacı, hologram teknolojisini mükemmelleştirmek üzerine çalışmalar yapıyor. Buna rağmen, bir projeksiyon yüzeyi olmaksızın havada ayakta durabilen bağımsız hologramlar, gerçeklikten bir galaksi kadar uzakta.

Biz hologramların daha gerçek hale getirilmesi için yapılan çalışmalardan vazgeçilmemesini umuyoruz. Bu şekilde, ekranların geleceğini yeniden tanımlayabilecek teknolojiler geliştirilebilir.

Geleceğin ekranlar açısından ne gibi değişiklikler beklediğini tamamen bilmek mümkün değil. Bu çok hızlı gelişen bir alan ve sürekli büyüyor. Bundan bir süre önce çoğumuz CRT televizyonların etrafında toplanıyorduk. Şimdi kişisel cihazlarımızda Netflix gibi servisleri kullanarak neyi talep ediyorsak onu izleyebiliyoruz. Bu yazıda bahsi geçen ekran teknolojilerinin mükemmelleştirilmesini ve akıllı telefonlar gibi kabul edilir hale gelmesini umuyoruz.

Kaynak : sky-technology.eu

1.438 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!