Karıncaların Feromon İletişimi
Bilim insanları karıncaların “Feromon” adı verilen bir tür kimyasal salgıladıklarını ve bu kimyasal sayesinde birbirleriyle iletişim kurduklarını keşfetti.
Bilim insanları karıncaların “Feromon” adı verilen bir tür kimyasal salgıladıklarını ve bu kimyasal sayesinde birbirleriyle iletişim kurduklarını keşfetti. Yaralanan bir karınca kimyasal çağrı sayesinde arkadaşlarını yardımına çağırıyor.
Almanya’daki Würzburg Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Sahra’nın güneyinde bulunan Afrika Matabele karıncalarının davranışlarını inceledi. Ekip, karıncaların “Feromon” adı verilen bir tür kimyasal salgıladıklarını ve bu kimyasal sayesinde birbirleriyle iletişim kurduklarını keşfetti. Bu araştırma sonucunda, karıncaların acil durumlarda yaydığı bu kimyasal sayesinde yardım çağırdıkları ve salgıladıkları feromonin durumun yoğunluğuna ve aciliyetine göre değişiklik gösterdiğini ortaya çıktı.
Yuvaya Taşınıp Tedavi Ediliyor
Günde 4 kez termit avına çıkan karıncalar, güçlü bir çene yapısına sahip termitlerle girdikleri mücadelede yaralanarak yardıma ihtiyaç duyabiliyor. Böyle bir durumda salgısını etrafa yayan karınca, koloniden acil yardım istiyor. Diğer karıncalar aldıkları bu kimyasal çağrı sayesinde arkadaşlarının yardımına koşuyor. Eğer karınca yaralıysa gelen yardım ekibi tarafından yuvaya taşınıyor ve diğer karıncaların da desteğiyle orada tedavi ediliyor. Araştırmacılara göre, yardım çağrısına cevap alamayan karıncaların yüzde 32’si hayatını kaybederken, yuvaya taşınıp tedavi edilen karıncaların neredeyse tamamı hayatta kalıyor.
Kaynak : haber7.com