Kromsan’ın atıklarının çevreye yayıldığı iddia ediliyor

Mersin’de Kromsan fabrikasının bahçesindeki zehirli atıkların çevreye yayıldığı iddiası Mersinliler tarafından endişeyle karşılanıyor.

Kromsan tarafından senelerdir fabrika bahçesinde depolanan zehirli atıkların, bugün yaşanan fırtına nedeniyle rüzgar yoluyla çevreye yayıldığı iddiası, başta Kazanlı Mahallesi’nde olmak üzere Mersin’de endişeyle karşılandı.

Mersin Yaşam gazetesinde Abidin Yağmur’un haberine göre, Kazanlı Mahallesi’nde faaliyet yürüten Kromsan fabrikası, krom +6 atıklarını nihai depolama alanına götürmeden önce fabrika sahası içinde bir alanda biriktiriyor. Atıkların uzun süredir fabrika bahçesinde depolanması, atıkların yağmur ve rüzgarla çevreye karışacağı, yerleşim yerlerini etkileyeceği endişesini de beraberinde getiriyordu.

krom +6 atıklarının rüzgar yoluyla yerleşim yerlerine, tarım alanlarına ve denize taşıdığını gösterdiği iddiası kısa sürede yayıldı ve başta Kazanlı Mahallesi olmak üzere Mersin’de endişeyle karşılandı. Kromsan yönetiminin ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün konuyla ilgili resmi açıklamayı yapması bekleniyor. Bu olayın yaşaması ardından araştırma yaptık.

Su Kaynaklarının Kullanılmaması Gerekiyor

Kimyasal atıklarının insan sağlığına ve çevreye  vereceği zararları araştırdık. Bu durumun yaşandığı yerlerin bir an önce boşaltılması, tarım ürünlerinin toplanmadan imha edilmesi, su kaynaklarının kullanılmaması gerekiyor.

Solunum yoluyla organizmaya giren krom partikülleri önce akciğerde birikiyor. Burada depolanan krom partikülleri zaman içinde ve yavaşça dolaşım sistemine geçip vücuda dağılıyor. Böbreklerden süzülen krom idrar yoluyla organizmadan uzaklaştırılıyor. Gıdalar ve su ile sindirim sistemi aracılığıyla alınan kromun büyük kısmı birkaç gün içinde dışkıyla atılıyor. Bu yoldan alınan kromun çok az kısmı ince bağırsaktan emilerek kana karışıyor. Gıdalarla alınan III değerli krom, ince bağırsak ve mideden dolaşıma katılır ve organizmanın fonksiyonlarında (şeker, yağ ve protein metabolizmasında) işlev görüyor. Cilt yoluyla emilim de sınırlı.

Kromun Organizmada Neden Olabildiği Etkiler

–Krom, kuvvetli oksidan etkisi nedeniyle hücreleri parçalayabilir ve zarara uğratabilir.
– VI değerli krom bileşikleri III değerli krom bileşiklerinden çok daha toksiktir ve bunlar ciltte hassasiyet yaratır, ciltte alerjik reaksiyon oluşturabilir veya yaraların oluşumuna yol açabilir.
– Akciğerde biriken krom, bronş kanserine neden olabilir. Sigara içenlerde bu etki artabilir. Krom ve bileşikleriyle uzun süre çalışanlarda akciğer kanseri oranı, diğer toplum kesimi ile karşılaştırıldığında 100- 1.000 kez daha fazla olduğu saptanmıştır.
– Yüksek miktarda (2 mikrogram/m3’den fazla) krom solunması durumunda solunum yolu ve özellikle burunda yaralara kadar varan hassasiyet ve rahatsızlık yaratarak burun orta duvarında (septum) delinmeye neden olabilir.
– Çalışma ortamı havasında yüksek miktarda krom bulunursa, alerjik akciğer hastalıkları ve astma ataklarına neden olabilir.
– Sindirim yoluyla yüksek miktarda (kazayla) krom VI alınması, mide ülseri, böbrekler ve karaciğerde fonksiyon bozulması ve ölüme neden olabilir.

 Kromun Etkisiyle Oluşan Sağlık Sorunları

• Gözde konjunktivit ve kornea zararları,
• Ciltte alerjik reaksiyon ve zor iyileşen yaralar,
• Sindirim yoluyla alınma sonrasında ağızda, midede ağrı ve yaralar, yutma güçlüğü, kusma ve kanlı ishal,
• Solunum yoluyla yoğun alınım sonrası burun, üst solunum yolları ve akciğerde tahriş,
• Sindirim yoluyla yoğun miktarda alınması sonrası dolaşım bozukluğu, kramplar, bilinç kaybı, böbrek yetmezliği, koma ve ölüm oluşabilir.

Kaynak : evrensel.net

919 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!