Dövmeler Niçin Rengini Kaybetmiyor!

Dövmeler Niçin Rengini Kaybetmiyor

Fotoğraf : Resimde; deri makrofajı dövme yapıldıktan sonra yeşil pigment partiküllerini içine alarak yutuyor.

Çizim sırasında deri içerisine gönderilen pigment partikülleri, makrofajlar tarafından alınıyor; bu hücreler öldüğünde ve sonrasında yeni makrofajlar tarafından alındıklarında dahi, bu pigment parçacıkları yine kendi bulundukları yerde kalıyor.

Dövme yapılırken iğne yardımı ile ya da dövme makinası ile deri içerisine suda çözünmeyen pigmentler gönderiliyor. Önceleri pigmentlerin özellikle uzun ömürlü olan bağ dokularda depolanması sebebiyle dövmelerin uzun süre rengini kaybetmeden kaldığı düşünülüyordu. Şimdi ise bunun sebebi, Fransız araştırmacılar tarafından fareler üzerinde yapılan bir çalışma ile gösterildi. Yutan hücreler, bilinen adıyla makrofajlar, renk partiküllerini yutuyor ve bu hücreler öldüklerinde, bir sonraki makrofaj hücreleri tarafından alınıncaya kadar renk pigmentleri salınıyor.  „Journal of Experimental Medicine“ de yer alan rapora göre, bu süreçte partiküller uzun süre kendi başlangıç pozisyonlarında kalıyor ve bu sayede dövmelerde gözle görülür, tanımlanabilir bir değişim gözlenmiyor.

Marsilya Centre d’Immunologie de Marseılle-Luminy´deki çalışma grubunun başkanlarından biri olan Bernard Malissen´a göre, lazerle işleme başlamadan önce uygulanacak deri bölgesindeki makrofajlar geçici olarak uzaklaştırılabilirse, sonrasında bu dövmenin daha kolay silinmesi mümkün olabilir. Bu sayede lazerle salınan ve küçük parçalara ayrılan partiküllerin, öncesinde yeni bir makrofaj hücresinin içine yerleşmeden lenf sisteminden temizlenme ihtimali artıyor. Bilim insanları, bu çalışma için genetiği değiştirilmiş fareler kullandı. Farelerin vücutlarına verilen toksin sayesinde derideki makrofajlar parçalandı. Birkaç hafta sonra kanla taşınan yeni makrofajlar parçalanmış ve hasar görmüş bu hücrelerin yerine geçti.

Araştırmacılar farelerin kuyruklarına dövme yaptı ve araştırmalarıyla  pigmentlere diğer hiçbir deri hücresinde değil, sadece makrofajlarda rastlandığını belirledi. Görünen o ki, makrofajlar tıpkı asıl görevlerini yaparken bakterileri içlerine alıp yuttukları gibi, pigmentleri de aynı şekilde alıyor.

Dövme yapıldıktan sonra makrofajlar toksinlerle öldürülse de, dövmenin hiçbir değişime uğramadan kaldığı gözlendi. Çünkü parçalanan makrofajlardan salınan partiküller, haftalar sonra yeni bir makrofaj tarafından alındıklarında bile bulundukları yerde kaldılar.

Son olarak bilim insanları, bir fareden aldıkları dövme yapılmış bir deri parçasını, bir diğer fareye nakletti. 6 hafta sonra bakıldığında, çoğu pigment içeren hücrelerin, nakil yapılan farenin kendi makrofajlarından oluştuğu görüldü. Donör farenin makrofajları ölmüş ve yerine farenin kendisine ait yeni makrofaj hücreleri geçmişti. Dövme yapılmış insan derisinde de bu pigment içeren makrofajlara rastlandı; ancak sürekli tekrarlanan bu pigment alım prosesinin, pigmentlerin salimi ve tekrar alınma işleminin, insanlarda da farelerdeki gibi işleyip işlemediği henüz kesin olarak açıklığa kavuşturulamadı.

Kaynak : wissenschaft-aktuell.de

881 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!