Kene Proteini MRSA ile Mücadelede Antibiyotiklere Yardım Ediyor
Yale Üniversitesi önderliğindeki bir araştırmaya göre ,kenelerden elde edilen bir protein , Metisilin’e dirençli Staphylococcus aureus veya MRSA olarak adlandırılan bakteriye karşı antibiyotik tedavisinin etkinliğini arttırıyor.Araştırmacılar şu anda kullanılan tedavilerle bu antibiyotiğin kombine edilmesiyle , antibiyotiğe dirençli MRSA ve diğer staph enfeksiyonlarına karşı artarak verilen mücadelede yardımcı olacağını söylüyorlar.
Antibiyotik tedavisine karşı direnç tıpta yaygın bir sorundur ve MRSA ölümcül enfeksiyonlara neden olabilicek dirençli bakterilerin başlıca örneğidir. MRSA gibi staf bakteriler kısmen tedaviye direnebilirler çünkü koruyucu bir dış tabaka- biyofilm- salgılarlar ki bu tabaka da antibiyotiklerin ve bağışıklık sisteminin kendilerine ulaşmasını engeller.
Araştırmacılar bu biyofilmi değiştiren bir bir kene proteini olan IAFGP’yi tespit ettiler. Çalışmada, Yale liderliğindeki ekip, bu proteini ve buradan türetilen bir molekülü, şu anda MRSA’nın tedavisinde kullanılan antibiyotiklerle ve bu antibiyotiklerin yanı sıra standart bir tedavi olmayan diğer antibiyotikleri birleştirdi.
Araştırmacılar farklı kombinasyonları bir kültürde ve ayrıca bir MRSA içinde test ettiler (Yani IAFGP ve üç farklı antibiyotik ) enfekte fare ve sinekler. Her bir durumda kombinasyon antibiyotiğin bakteriyle mücadele yeteneğini arttırdı.
Yale Tıp Fakültesi Enfeksiyöz Hastalıklar Bölüm Başkanı Dr. Erol Fikrig ve çalışmanın baş yazarı “Bu proteini alırsanız ve şu anki tedaviye eklerseniz tedavi çok daha güçlü olur” dedi. “Proteini alıp mevcut tedavide kullanılmayan uyuşturuculara eklerseniz, onları da güçlü hale getirir.”
Çalışma, insanlarda yapılmazken, antibiyotik dirençli bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele için yeni bir strateji öneriyor. Birkaç farklı antibiyotiğe dirençli MRSA, cildi, akciğerleri ve kanları etkileyen ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Fikrig, “Umudumuz, metisilin tedavisinde kullanılabilecek antibiyotik grubunu genişletmesidir” dedi.
Bulgular Antimikrobiyal Ajanlar ve Kemoterapi dergisinde yayınlandı.
Kaynak : phys.org