Unilever’in Yeni Atılımı ile Okyanuslardan Tonlarca Plastik Atık Uzaklaştırılacak

Unileverin Yeni Atılımı ile Okyanuslardan Tonlarca Plastik Atık Uzaklaştırılacak

Dove, Bru ve Kwality Wall gibi markaların arkasında bulunan çok uluslu şirket olan Unilever, sayısız ürünün plastik ambalajlarının katı atık depolama alanları ve okyanusları tıkaması sebebiyle çevreye verilen zararın bir kısmını düzeltmeye çalışıyor.

Şirketin milyarlarca ürünü her yıl satılıyor, hepsi değilse de çoğu plastik ambalajlarla paketleniyor. Yeryüzüne veya suyumuza atıldığında, bu durum çevre üzerinde ciddi zararlı etkilere neden oluyor ,bu da şirketin şimdilerde değiştirmeye çalıştığı bir şey.

Unilever, bu atık plastiklerin tümünün geri kazanılmasına yardımcı olacak ‘’ CreaSolve Sistem’’ adı altında yeni bir sistem geliştirdi ve satılacak yeni ürünleri paketlemek için ambalajları yeniden kullandı. Deneme sürecinin bir parçası olarak Endonezya’da bir pilot fabrikası açıldı. Bu plan yalnızca çevreye fayda sağlamayacak , aynı zamanda üretim masraflarını düşüren dairesel bir geri dönüşüm ve yeniden kullanım süreci oluşturmak ile ilgilidir. Her yıl sadece 64 milyon ton atığın üretildiği Endonezya’ da 1.3 milyon ton atık sonunda okyanusa dökülüyor.

Unilever’in iddialı hedefi, tüm plastik ambalajlarının 2025 yılına kadar tamamen yeniden kullanılmasını taahhüt ederek yüzde yüz geri dönüşüm planına geçmektir. “Milyarlarca torba, bir kez kullanılmakta ve tüm dünyaya atılmakta ve düzenli depolama ya da su kanallarımıza ve okyanuslara dökülmektedir. Baş Ar-Ge görevlisi David Blanchard bir basın açıklaması yaptı. “Bu teknolojiyi açık kaynak olarak yapma niyetindeyiz ve endüstri ortaklarıyla teknolojiyi ölçeklendireceğimizi umuyoruz, rakiplerimiz dahil bunu kullanabilir” dedi.

Teknolojinin geliştirilmesine yardımcı olan Fraunhofer Proses Mühendisliği ve Ambalajlama Enstitüsü  plastik geri dönüşüm bölüm başkanı Dr. Andreas Mäurer, Endonezya için bir kavram kanıtlama planı olduğunu söylüyor. Hesaplamalarımız, bir kilogram saf polimer üretimi için aynı enerji ve çaba ile altı kilo dönüştürülmüş polimer elde edebildiğimizi gösteriyor” dedi.

Büyük bir holding tarafından ekolojiyi olumlu yönde etkilemeye çalışan büyük bir hamle bu ve açık kaynaklı olması aynı zamanda teknolojiyi ortakları ve rakipleriyle paylaşması, Unilever’in ahlaki yükümlülükleri hakkında bilgi veriyor. Umarım, dünyadaki daha fazla işletme ve şirket, gezegenimize ve ekolojimize gereksiz yere zarar vermemek için benzer yaklaşımları benimseyebilir.

Kaynak : indiatimes.com

5.006 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!