İletken Kağıt, Gelecekte Esnek Elektronik Cihazlar Sağlayabilir

İletken Kağıt Gelecekte Esnek Elektronik Cihazlar Sağlayabilir

Bilim insanları eğilen ve bükülen bileşikler geliştirdikçe, açılır kapanır bilgisayar ekranları ve diğer esnek elektronik aletler gerçekliğe daha çok yaklaşıyor. Bir ekip, ACS Pratik Malzemeler Ve Arayüzler dergisine bu evrime katkıda bulunabilecek olan geliştirdikleri ürünü bildirdi.

Son zamanlardaki esnek elektronik prototipler genelde ince polimer tabakaları kullanılarak oluşturuluyor. Fakat bunlar çoğaltıldığında kullanılan bu tabakaların maliyeti bir sorun haline geliyor. Bilim insanları bu sorunu çözmek için; yenilenebilen, geri dönüşümlü, maliyeti düşüren kağıda yöneldiler. Kağıdın olumsuz tarafı ise, iletken olmaması ve aşılama için harcanan çaba. Bin Su, Junfei Tian ve çalışma arkadaşları ise bu konuya farklı bir yaklaşım öneriyor.

Arttırılması kolay olan konvansiyonel makara prosesi kullanarak, araştırmacılar kağıdı iletken hale getirmek için yumuşak iyonik jellerle kapladılar. İyonik jel içeren kağıdın iki katmanı arasına emisiviteye sahip bir tabaka koydular. Bir voltaj uyguladıklarında, cihaz parlak mavi bir renk ile parladı ve bu elektriği ilettiğini gösteriyordu. Aynı zamanda elektriksel dayanıklılığı da gösteriyor: Performanstaki önemsiz değişmelerle birlikte 5000 kadar eğilme bükülme devrine dayanıklı, yani iki aydan fazla dayanaklı hale geliyor. Araştırmacılar, metrekaresi yaklaşık 1.30 dolara mal olan ve her bir dakikada 30 metre üretilebilen bu iletken kağıtların gelecekteki esnek elektronik cihazların ayrılmaz bir parçası olabileceğini belirtiyor.

Kaynak: phys.org

1.028 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!