Julius Lothar Meyer

Julius Lothar Meyer

Julius Lothar Meyer Alman kimyagerdir. Dmitri Mendeleev’in çağdaş rakibidir. İki bilim adamı da 5 yıl boyunca Robert Bunsen ile çalışmıştır. Tübingen Üniversitesi’nin ilk kimya profesörüdür ve ölümüne kadar bu görevine devam etmiştir.Elemetlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin  atom ağırlığına bağlı olarak degiştiğini göstermiş, ortak özellikteki elementleri gruplaştıran bir periyodik tabloyu ilk önerenlerden olmuştur.

Julius Lothar Meyer

İlk Yılları

Julius Lothar Meyer ,Almanya’nın Oldenburg kentinde 19 Ağustos 1830 yılında dünyaya geldi.Babası şehrin önde gelen doktorlarından olan Heinrich Friedrich August Jacob Meyer’in yedi çocuğunun dördüncüsüdür.Annesi , o şehrin başka bir doktorunun kızı olan Anna Sophie Wilhelmine Biermann’dır. Eğitimine babasının izinden gitme  niyetiyle başladı ve  Zürih Üniversitesi’nde  daha sonra Würzburg Üniversitesi’nde tıp okudu.

Hayatı

Mezuniyet sonrası, fizyolojik kimya ile ilgilenen Lothar Meyer, kimya bölüm başkanı Robert Bunsen’in bulunduğu Heidelberg Üniversitesi’nde çalıştı. Doktorasını kazandı. 1858 yılında Breslau Üniversitesi’nden, kanla gazların alımının fizyolojik yönlerini araştırdı.Lothar Meyer akçigerdeki kan da , oksijen emilimi sırasında  bagımsız basınc meydana geldigini gösterdi ve bunun gevşek bir kimyasal bağ nedeniyle olduğunu düşündü. Karbon monoksit zehirlenmesi incelediğinde, gaz ve kan bileşeni arasında benzer kimyasal bağlantı keşfetti ve  daha sonra tezini tamamladı. Ertesi yıl Breslau’da fizik ve kimya doktoru oldu. 1866 yılında Lothar  Meyer, Karshule Politeknik’de kimya profesörü oldu.

Hizmetleri

Meyer, esas olarak, periyodik tablo unsurlarının geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı hatırlanmaktadır. Meyer, 1864 yılında Die, Modern Chemie Teorisi’ni yayınladı. Bu kimya kitabı beş sayıdan geçerek İngilizce, Fransızca ve Rusça’ya çevrildi. Kitapta, atomik kütlenin artmasıyla düzenlenmiş 28 elementin bir tablosu yer alıyordu.   Lothar  Meyer, elementlerin periyodik doğasını tanımlayan ilk kişi oldu. Periyodiklik, farklı ebattaki kimyasal elementlerin benzer özelliklere sahip olabileceği anlamına gelir ve bu özellikler, periyodik tabloda gruplar halinde (dikey kolonlar) listelenen elementlerin kimyasal özellikleri benzer olduğu için tekrarlanır.

1869 yılında, Karlsruhe Kongresi’ne katılmıştı.Kongrede Rus bilim adamı Dmitri İvanoviç Mendeleev, elementlerin periyodik tablosu  anlatan bir bildiri yayınladı ve bu bilidiri Lother Meyer’in bildirisi ile benzerlik taşıyordu, Lother meyer henüz  yayınlamamişti ve ertesi yıl  yayınlama kararı aldı.Mendeleev’in periyodik tablosunda olduğu gibi, Meyer’in periyodik tablosunda da  henüz keşfedilmemiş öğeler için boş alanlar vardı.

Julius Lothar Meyer

Lothar  Meyer’in bilim alanındaki bir diğer önemli alanı; organik sentez alanında, özellikle de organik bileşiklerin klorlanması çalışmalarıdır. Inorganik Kimya’nın deneysel uygulamasında Meyer hidrojen iyodür ve kırmızı fosfor gibi indirgeyiciler kullanmıştır.

Lothar  Meyer ayrıca benzen’in siklik bir şekle sahip olduğunu tahmin eden ilk kişi olarak biliniyor, ancak daha sonra Ağustos Kekule tarafından tanımlanan benzende bulunan değişen tekli / çiftli bağları öngöremedi. 1882 yılında Meyer (Mendeleev ile birlikte) Londra Kraliyet Cemiyeti tarafından Davy Madalyası ödülüne layık görüldü.

Lother Meyer tasarlanmış ya da diğer kimyacılar tarafından kullanılan laboratuvar cihazları ve  birçok parçayı düzeltti. 1882 yılında, Meyer Mendeleev ile Kraliyet Davy Madalyası ile ödüllendirildi. 1883 yılında Chemical Society (Londra)  şeref üyesi oldu , sırasıyla 1888 ve 1891 yıllarında  Prusya Bilimler ve St. Petersburg Akademi üyesi oldu. 1892 yılında Württemberg taç kararı ile asalet unvanı verildi ve Lothar Meyer , Almanya’nın Tübingen kentinde 11 nisan 1895 yılında hayata veda etti.

12.380 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!