Sivrisineklerden İnsan DNA’sına Yolculuk

Sivrisineklerden İnsan DNAsına Yolculuk

Adli Bilim İnsanları Sivrisineklerden DNA Topluyor

Nagoya Üniversitesi araştırma ekibi, sivrisineklerden ekstrakte edilen insan kanının, beslenmeden sonraki iki güne kadar DNA analizi için canlı kalacağını savunuyor.

Çoğu kimse, acı veren sivrisinek sokmalarının yaz aylarında özellikle gittikçe  can sıkıcı bir hal aldığını kabul eder. Bu can sıkıcı durumu Belki de adli bilim adamları lehimize çevirebilirler. Nasıl mı ? Sivrisineklerden alınan kanla,  ısırdığı insanların DNA ‘ları eşleştirilebilir. Bu teknik polise, bir suç mahalinde kimin olduğunu tespit etmelerine yardımcı olabilir ve gelecekte suçluları mahkum etmek için kullanılabilecek kanıtı sağlayabilir.Birkaç  gönüllüden sivrisineklerin onları ısırmalarını istedik” diye açıklıyor. Sivrisineklerin kanı belirli bir süre sindirmesine izin verdikten sonra, insan DNA’sını çıkarıp niceliklendirme(quantification) ve genotiplendirme testleri için numuneyi çoğaltmada PCR teknikleri kullandık. “

Polimeraz zincir reaksiyonu veya PCR, DNA’nın küçük bir sivrisineğin insan kanını sindirmesinin ne kadar uzun süreceği ve buna bağlı olarak da kandan tespit edilecek DNA’nın tanınmaz hale gelmeden önce ne kadar süre geçmesi gerektiği konusunda sorular devam ediyor.

İşte Nagoya Üniversitesi’nde Adli Tıp Bilim İnsanları Ekibi Bu Soruları Yanıtıyor

İlk yazar Yuuji Hiroshige, “PCR tekniği DNA’nın bir miktarını çoğaltmada adli tıp için standart bir araçtır. Tek bir DNA parçası binlerce hatta milyonlarca kez çoğaltılabilir. Ekip daha sonra, sivrisinek beslemeleri ve kimin ait olduğu DNA’nın ne kadar süre sindirilmeden kaldığını bulmak için bu çoğaltılmış numuneleri kullanabilir.

Ekip, beslendikten sonra iki farklı sivrisinek türü tarafından sindirilen kanın DNA’sını inceleyerek, sivrisinekte iki günün ardından sindirim bittikten sonra bile kan örneklerini gönüllülere geri döndürmeyi başardı.  Sonuçlara göre yaklaşık üç gün sonra sivrisinekler kanları tamamen sindirmişti.

Grup lideri Toshimichi Yamamoto, “Modern DNA profilleme teknikleri, sivrisinek kanından DNA eldesi için zorlu adli tıp analizine sistematik olarak uygulayan ilk araştırmadır.Bunun, olay yerinde araştırmacıların soruşturmalarına rehberlik etmesine ve kullanılabilecek güvenilir kanıtları toplanmasına yardımcı olacağını umuyoruz. Yöntemlerimizi iyileştirmek ve daha fazla veri elde etmek için biraz daha yol katetmemiz gerekse de, daha doğru niceleme(quantification) yöntemleriyle, sivrisineklerin kan alımından sonraki sindirmeye harcanan  zamanı daha kesin bir şekilde tahmin edebililiyoruz.

Kaynak : sciencedaily.com

983 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!