Parlak ve Manyetik Kumaşlar İçin Yeni Yöntem

Parlak ve Manyetik Kumaşlar İçin Yeni Yöntem

Araştırmacılar pamuk bitkilerinin ovüllerini (tohum taslağı) floresan ve manyetik bileşiklerin konjuge glukozları ile kimyasal işleme tabi tutarak “akıllı” tekstil üretiminde yeni bir yöntem geliştirdi. Bu ovüllerde büyüyen pamuk lifleri bu bileşikleri bünyesine alır ve böylece parlak veya manyetik pamuklu kumaş üretimi için kullanılabilir hale gelir. Bu yöntem, Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg ve Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Filipe Natalio ve çalışma arkadaşları tarafından geliştirildi.

Araştırmacılar, bu işlevsel bileşiklerin; kimyasal işlemlerle uygulanan su geçirmezlik, iletkenlik veya diğer kumaş kaplamalarına kıyasla kumaşları aşındırma olasılığının daha az olduğunu belirtiyorlar.

Bir floresin bileşiği kullanılarak bir konjuge floresan glikozu, ve bir disporsiyum bileşiği kullanılarak bir konjuge manyetik glikoz sentezlendi ve bu konjugeler laboratuvar kültürlerinde pamuk ovüllerine eklendi. Konjugeler pamuk hücrelerine girer ve pamuğu oluşturan diğer glikoz molekülleri ile birlikte selülozik zincirlere bağlanır. Hiçbir genetik mühendisliği uygulaması gerektirmez. Floresan pamuk lifleri normalden daha zayıftır, ancak manyetik lifler normalden daha zayıf değildir.

Natalio ve çalışma arkadaşları, biyolojik üretim yöntemlerinin; bambu, ipek, keten ve bakteriler gibi diğer biyolojik sistemlerin de işlevsel, yüksek değerli ürünler haline getirilmesinde kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Kaynak : cen.acs.org

904 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!