Yeni Diyot En Saf Yeşil Işığı Görüntülüyor
Uluslararası meslektaşları ile ETH Zürich’deki araştırmacılar, elde edilen en saf yeşil ışığı üreten yeni ultra-ince, bükülebilir ışık yayan diyot (LED) geliştirdiler. Bu LED, yeni nesil ultra-yüksek çözünürlüklü görüntülerin akıllı telefonlar ve televizyonlara, daha net ve ayrıntılarda zengin görüntüler üretebilmesi ultra saf kırmızı, mavi ve yeşil ışığa bağlı olan ve daha saflaştırılmış renk aralığı sunan elektronik cihazlar için getirilmesine yardımcı olabilir.
Ultra saf yeşil ışık, kırmızı ve mavi ışığı üretmekten daha zordur çünkü insan gözü, daha orta yeşil tonlar arasında ayrım yapabilir. Renklerin saflığı, ultra yüksek çözünürlüklü görüntülerin teknik gereksinimlerini tanımlayan uluslararası Rec.2020 standardları içinde olmalıdır. Temel renkler ne kadar safsa, bir ekranda görüntülenebilen ton aralığı o kadar iyi olur.
Ultra saf yeşil ışığa ulaşmak, inorganik LED’ler, organik LED’ler veya kuantum noktaları gibi geleneksel teknolojilerle gerçekleştirilemediği için, ultra saf mavi ve kırmızı ışık emisyonları olan LED’ler gibi zorlu bir meydan okumaydı. Bununla birlikte, bu çalışmada, Nano Letters‘de [Kumar ve ark. Nano Lett. (2017) DOI: 10.1021 / acs.nanolett.7b01544], yeni LED’nin basit oda sıcaklığı işlemleri temel alındığında Rec. 2020 standartlarındaki ultra saf yeşilin % 99una kadarını üretebildiğini ve standartın %77.72’ye kadarını kapsayan en saf renkli televizyon görüntüsüyle iyi bir kıyaslama olduğu bulunmuştur.
Kullanılan roll-to-roll (yuvarlama) üretim işlemi oda sıcaklığında gerçekleştirildiğinde, gelecek jenerasyon ekranlar için sorunlu “yeşil boşluk” un köprüsüne yardımcı olarak, gelecekte esnek diyotların basit ve nispeten ucuz endüstriyel üretimine neden olabilir . Eş liderliğindeki yazar Sudhir Kumar, “Sonuçlarımızın, cep telefonları ve televizyonlar gibi ultra yüksek çözünürlüklü canlı ekranların geliştirilmesine yol açtığına inanıyoruz” dedi.
Ekip, LED teknolojisini geliştirmek için nanomalzemeler kullandı. LED’ler normalde yarı iletken bir kristal içeriyorsa da, içinden geçen elektrik akımını ışınsal ışığa dönüştüren indiyum galyum nitrit, ultra saf yeşil ışık üretmek için ideal özellikleri sunmaz. Bu nedenle ekip, güneş pillerinin üretiminde kullanılan ve elektriği nispeten verimli bir şekilde ışığa dönüştürebilen ucuz bir malzeme olan perovskitten yapılan emitörleri kullandı. Rengin kalitesi kullanılan nanokristalin kalınlığına ve şekline bağlıdır, o yüzden sadece 4.8 nanometre perovskit idealdir.
Operasyonel stabilite, raf ömrü ve enerji verimliliğinin yeni ekranlarda son entegrasyon öncesinde geliştirilmesi gerektiği için, böyle ultra-yeşil-yeşil LED’lerin endüstriyel uygulamaları bulabilmesi için yapılması gereken çok şey var. LED’in sonraki versiyonu sıradaki hedef şu anda mevcut olan her şeyden iki ya da üç kat daha verimli olması.
Kaynak : materialstoday.com