Kendi Kendine Katlanan Elektronikler Gelişmiş Robotlara Olanak Sağlayabilir

Kendi Kendine Katlanan Elektronikler Gelişmiş Robotlara Olanak Sağlayabilir

Kendi kendine eğilen bir elektronik cihaz bir gün kendiliğinden katlanan robotların yolunu açabilir.

Çok yönlü talep, gelişmiş robotik ve diğer teknolojiler için arttıkça, ayrıca bu uygulamalara olanak sağlayabilen bileşenlere olan ihtiyaç da artar. Bu tür bileşenlerin topluca üretilmesi büyük bir zorluktu. Ancak şimdi, ACS Uygulamalı Malzemeler ve Arayüzler’de, araştırmacılar bu ihtiyacı karşılamak için kendilerini istenen şekle sokabilen elektron baskıları yapacak bir yol geliştirdiklerini bildiriyorlar.

Özel mimari tasarımlarla küçük elektronik parçalar oluşturmak artık 3 boyutlu baskı ile başarılabilir. Fakat süreç yavaş olabilir, nispeten pahalıdır ve yapısal kusurlara yol açabilir. Bu yüzden bilim adamları, basıldıktan sonra katlanan düz elektronik üretme yöntemleri üzerinde çalışıyorlar. Ancak cihazları istenilen şekillere katlamak, ek işleme adımları, ışık yeterszilği veya parçaları elektronik ürünler için her zaman iyi bir seçenek olmayacak şekilde sıvılara batırma gibi spesifik koşullar gerektirmiştir. Bu kısıtlamaları gidermek için Wojciech Matusik, Subramanian Sundaram ve meslektaşları daha pratik bir yaklaşım önermek istediler.

Araştırmacılar ultraviyole ışığı ile iyileştirilebilen akrilat monomerler ve oligomerler içeren yeni bir mürekkep formüle etti. Enerji, yazdırma işlemi sırasında kalıcı gerilme şeklinde basılı parçanın belirli bölgelerinde depolanır. Düz aygıt yazdırıldıktan ve yazıcı platformundan çıkarıldıktan sonra, şişme kuvvetleri kendisini ek uyaran olmaksızın önceden belirlenmiş bir şekle katlanmasına neden olur. Araştırmacılar, bu gelişmenin robotik ve insan-makine arayüzlerinde uygulamaları olabileceğini belirtti.

Kaynak : sciencedaily.com

504 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!