Çok Şeker! ‘Sağlıklı İnsanlar’ Bile İleri Kalp Hastalıkları Riski Altında
Çok fazla şeker tüketilen sağlıklı insanlar ileri kalp hastalık riski taşıyor.
Sağlıklı insanlar dahi yüksek miktarda şekerle beslenmeye bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına ilişkin riskler taşımaktadır.
Surrey Üniversitesinde sağlıklı insanlardan oluşan bir grup konu alınarak çığır açan bir araştırma konu alındı ve yüksek miktarda şeker tüketimi ile beslenme sonrasında karaciğer yağ depolamanın ve kandaki yağ oranının arttığı gözlenmiştir.
Chinical Science’da yayınlanan araştırmada karaciğer yağ oranları yüksek ve düşük olan insanlara bakıldı. Günlük şeker miktarı 140 kaloriyi aşmayacak şekilde bir diyet uygulanırken; hemen hemen aynı miktarda tüketim ile günlük 650 kalori şeker miktarı içeren diyet uygulandı.
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı olarak bilinen (NAFLD); yüksek seviyede karaciğer yağına sahip gruba uygulanan bu şekerli diyetten 12 hafta sonra; felç, kalp krizi ve kardiyovasküler rahatsızlık riskinin artmasıyla ilişkili yağ metabolizmalarında değişiklik görüldü.
Yağ metabolizması; yağların kanda parçalanması ve taşınması aracılığıyla vücudun hücreleri tarafından kullanılan biyokimyasal süreçtir.
Karaciğer yağ seviyesinin düşük olduğu sağlıklı bir grup yüksek miktarda şeker tüketirken karaciğer yağları arttı ve yağ metabolizması NAFLD olan erkeklerinkine benzedi.
Beslenme Diyetetik Profesörü Bruce Giffer; bulguların; şekerin yüksek miktarda tüketilmesinin kardiyovasküler hastalık risklerini artıracak şekilde yağ metabolizmasını değiştirebileceğini destekler durumda olduğunu söyledi.
Çoğu yetişkin bu kadar yüksek seviyede şeker tüketmese de bazı çocuk ve genç insanlar aşırı tüketilen gazlı içecekler ve tatlılarla bu şeker alım seviyesine ulaşabilirler. Bu artış, özellikle çocuklarda ve gençlerde endişe verici derecedeki yüksek yaygınlığı ve yetişkinlerde ölümcül karaciğer hastalığının yükselmesi açısından gelecek kaygısı taşımaktadır.
Kaynak : sciencedaily.com