Bu Defterdeki Kağıtlar Taştan Yapılıyor

Bu Defterdeki Kağıtlar Taştan Yapılıyor

Yenilikçi bir kırtasiye malzemeleri şirketi, hiç ağaç ve su kullanmadan kırılmış ve ezilmiş taşlardan kağıt yapmanın bir yolunu buldu.

Taştan kağıt yapmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Avustralya’da Karst Stone Paper adında bir şirket %80-90 öğütülmüş taştan yapılmış kağıtlar ve onları bir araya getirmek için de %10 toksik olmayan reçineden oluşan güzel defterler üretmektedir.

Bu konsept büyüleyicidir. Bu proseste ağaç fiberi kullanılmadığından kağıtlarda ağaç damarı/halkası yoktur. Üzerine yazmak ve onları makasla kesmek kolaydır. Aynı zamanda, yırtması zordur, yazı yazarken üzerinde mürekkep dağılmaz ve su geçirmezdir (Su ve kağıdın bir araya gelmesi tehlikeli göründüğünden, son yazılan inanılması güçtür,  fakat Karst “Karst’ı suyun altında kullanıp kullanmamanınız kaleminizle ilgilidir, kağıdımızla değil” demiştir.”

Kağıt hamuru ve kağıt endüstrisi, dünyanın en fazla enerji tüketen 4. endüstrisidir. Yarısı Amerika, Kanada, Japonya ve Çin’de olmak üzere yılda 400 milyon ton kağıt üretilir. Karst, yalnızca ağaç hamurundan 1 ton kağıt üretmenin, 18 olgun ağaç ve 2770 litre su gerektirdiğine dikkat çekmektedir.

Bunun tam tersi, taştan kağıdın üretiminde su kullanılmaz ve öğütülmüş taşlar, inşaatlardan ve taş ocaklarından kalanlardan toplanır. İşiniz bittiğinde, taştan kağıt diğer ahşap-bazlı kağıtlarla birlikte geri dönüştürülmektedir ya da 9-12 ay içinde tamamen biyolojik olarak ayrışmaya bırakılabilmektedir. Karbon ayak izinin normal kağıttan %60 daha az olduğu tahmin edilmektedir.

Şirket, One Tree Planted (Bir Dikili Ağaç) Vakfı’nın üyesidir ve satılan her bir not defteri için bir ağaç dikileceğini vaat etmektedir.

Bu, ilgi çekici bir konsepttir ve Karst’ın umut ettiği daha iyi bir gelecek için, kağıt endüstrisinin işini sekteye uğratmaktır. Şirket yalnızca birkaç aydır var, fakat bu periyotta 11000 not defteri satılmıştır. Öyle görünüyor ki insanlar taştan yapılmış bu yazı materyallerini ellerine alma konusunda istekli ve kim olmaz ki? Tuhaf ve güzel bir konsept…

Haberde bahsedilen ürünün videosu

Haberin orijinaline yapılan yorumlar:

  1. Kullanılan reçine HDPE(Petrolden elde edilen, yüksek yoğunluklu polietilen malzemedir. )’dir. Hadi ama TreeHugger! Bu, yeşil göz boyamadır(bir şirketin çevresel sorumluluğa sahip olduğu imajını vurgulamak amacıyla yaydığı yanlış bilgi). Bu ürünler, %80 taştan, %20 plastiktendir(Nathan S ).
  2. Üretiminin su ya da kimyasal içermesinden ziyade reçinenin kaynağını öğrenmek isterdim. (MontanaRed)
  3. Bir Japon firmasıyla ilgili bir programda buna benzer , mineral yapılı kağıt geliştirildiğini gördüm.(DaveInSF)
  4. İki sorum var: Tahta fiberinin kalitesinden taviz vermeden taşları nasıl kağıt ürünleriyle geri dönüştürebilirsiniz ve kalsiyum karbonat ne zamandır beri “biyodönüştürülebilir” oldu? (Vindaloo Bugabo)
  5. (4. yoruma verilen cevap)Haklısınız, bu ürünler normal kağıtlarla birlikte geri dönüştürülemezler, fakat sahip oldukları kağıdın, geri dönüşümde sınırı yoktur. Eğer ki benim sistemi kullanıyorlarsa ürünler, madencilikten kaynaklanan toz, “reçine” de plastik PET şişe atıklarından geliyor. Fakat bu bahsettiğim ürünle aynı olmayabilir.
  6. (4. yoruma verilen cevap) İnanıyorum ki kalsiyum karbonat tozunu bir arada tutan reçine, “biyodönüştürülebilir” olan kısımdır. Sanırım kullanılan toz, giderilebilir saf olmayan silika(köpük)’dır ya da kağıt geri dönüşüm prosesinde uzaklaştırılması nispeten kolay olan çökeltidir. Farklı türlerde geri dönüşüm atık kağıtları ve farklı bulaşmalar demek, küçük plastik bant parçaları ya da parlak kuşe kağıdı gibi istenmeyen küçük malzemeleri uzaklaştırmanın bir yolu var demektir, aynı zamanda mineral içeren kağıtlar…(Yacko)
  7. Pekala sorularım: Bu kağıt, ağaç bazlı diğer kağıtlarla geri dönüştürülürse ne olur? Geri dönüştürülen ürünlerin kalitesini azaltır mı? Eğer ki su geçirmezse, mürekkeple kullanabiliyor olmanız gerekmiyor mu? Kulağa tuhaf geliyor. Ağaç bazlı kağıttan daha mı ağır? (Dave)
  8. Kireç taşından yapılma kağıt, yoğunluğunu merak ediyorum, kağıt başına olan ağırlık stok sayısına eşit(fcfcfc).

Kaynak : treehugger.com

2.187 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!