Triklosan İçeren Diş Macunu Bileşikleri Diş Fırçalarında Birikiyor

Triklosan İçeren Diş Macunu Bileşikleri Diş Fırçalarında Birikiyor

Bilimadamları kıl ve dil temizleyicilerin, diş macununun ortak bileşenlerini biriktirdiğini ve saldığını keşfettiler.

Diş macunu ağzınızı temiz ve hoş hissettirir. Peki diş fırçanızı nasıl terk eder? Yeni bir araştırma antimikrobiyal ajan olan triklosan içeren diş macunu bileşiklerinin diş fırçası başlıklarına yerleşip zamanla geri sızdığını gösteriyor. Triklosan bir zamanlar ABD’de antibakteriyel sabunların ve duş jellerinin ortak bir bileşeniydi. Geçtiğimiz yıl, ABD Gıda ve İlaç Yönetimi, antibiyotik direncine neden olan triklosan ile ilgili endişeleri ve triklosan içeren sabunların tek başına sabun ve sudan daha etkili olduğuna dair kanıt eksikliği nedeniyle, bu ürünlerin pazarlanmasını durdurmak için Eylül 20017 tarihine kadar süre verdi. Bileşiğin diş macunundaki kullanımı, diş eti iltihabı ve plakı azalttığı yönündeki raporlar sebebiyle yine de  onaylandı.

Diş fırçası kıllarında yaygın olarak kullanılan bazı naylonlar triklosan da dahil olmak üzere bazı bileşenleri tutabildiği için Massachusetts Üniversitesi’nden Baoshan Xing’in liderliğindeki araştırmacılar diş macunundaki kimyasalların akıbetini belirlemek üzere harekete geçtiler. Araştırmacılar, üç aylık diş fırçalama işlemini, 22 çeşit manuel diş fırçası, yapay tükürük ve % 0,3’lük triklosan içeren en çok satan 6 antibakteriyel diş macunu ile laboratuarda simüle ettiler (dişmacununda 3 mg/g). Triklosan ve diğer diş macunu kimyasalları, yanak ve dil temizleyicileri gibi elastomerik diş fırçası başlıklarında ve aynı şekilde naylon kıllarda birikmektedir. Diş fırçalarının yarısından fazlası bu simüle edilen üç aylık fırçalamaya göre en az 10 mg triklosan biriktirmiştir. Araştırmacılar, iki haftalık simülasyon bir fırçalamayla bu diş fırçalarından bazılarını triklosan içermeyen diş macunlarına çevirdiklerinde triklosan, diş fırçalarından süzülmüştür.

Triklosan alımı ve salınımı zararlı seviyelere ulaşmamasına rağmen (ABD Çevresel Koruma Ajansı’nın beslenme maruziyeti için sınırı 0.3 mg / kg / gün) yazarlar bunun daha önceden tanınmayan, atılan diş fırçaları yoluyla depolama alanlarına aktarım da dahil olmak üzere hem insanların hem de çevrenin maruz kaldığı kaynakları temsil ettiğini belirtiyorlar.

Northwestern Üniversitesi’nde antimikrobiyal direnç araştırması yapan bir inşaat mühendisi olan Erica Hartmann ‘Bu çalışma gerçekten antimikrobik kimyasalların kaderi hakkında ne kadar az bilgimiz olduğunu vurguluyor’ diyor ve ekliyor ‘Bu kimyasallardan birine yeni bir bağlamda her son verildiğinde, istenmeyen sonuçlara varılması başka bir fırsat yaratmaktadır.’

Kaynak : acs.org

2.138 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!