Jean-Baptiste Boussingault

Jean Baptiste Boussingault

Tam adı  Jean Baptiste Joseph Dicudonne Boussingault olan 19.yüzyılın Fransız bilim insanı Boussingault,1 Şubat 1801’de Fransa,Paris’te doğdu. Tarım ve petrol bilimi,metalurji alanında çok iyi bilinen bir kimyagerdi.Jean Baptiste Boussingault,bir tütün dükkanı sahibi olan ve devrimci bir orduda askerlik yapmış Charles Boussingault’un oğluydu.İyi bir öğrenci değildi.Daha sonraları Academie’ye üye olup,borun bir element olduğunu keşfetti.Kimya ve fizik alanında yoğun şekilde okumalar yapan Boussingault’a annesi,Louis Jacques Thénard’ın 1813 yılında yayınladığı kimya üzerine hazırladığı tezini satın aldı.Kimya,botanik,kristalografi ve jeoloji gibi geniş bilimsel konularda her üye için verilen ücretsiz dersler aldı.

37 yaşında Fransız Akademi Bilim Dalına seçildi.

Güney Amerika’da Fransız madencilik araştırmaları direktörü olan Boussingault,Lyon Üniversitesi’nde Kimya Profesörü ve Paris Sanat ve El Sanatları Konservatuarı’nda 1839-1887 yılları arasında Tarım Kimyası Profesörü oldu.Azotun bitkiler ve hayvanlar için şart olduğunu keşfettikten sonra,bitkilerin atmosfere karşı elementi emdiği ve bitkilerin atmosferdeki karbon dioksitten karbon çıkardığını ispatladı.Kimyasal bileşiği izole etti ve sorbitol olarak tanımladı. Boussingault, hayvan vücudunun karbonhidratları yağa dönüştürüp dönüştüremeyeceği konusunda metabolik soru üzerine tartışmalara ilginç katkılarda bulundu. Çalışmaları, farklı gıdalardaki azot miktarına, farklı buğdaylardaki glutenin miktarına, bitkilerin atmosferden serbest azotu özümseyip soğutamamasına ilişkin araştırmalara yer verdi. Gluten, buğdayda,arpa ve çavdar dahil ilgili tanelerde bulunan protein kompozitidir.

Ayrıca,farklı gıdaların azot içeriği,farklı buğdaylardaki gluten miktarı,bitki yapraklarının fonksiyonları,gübrelerin hareketi ve değeri,çelik alaşımlarının özellikleri hakkında değerli çalışmalar yaptı. Boussingault’nun en önemli çalışmaları Agronomi,Tarım Kimyası ve Fizyoloji alanlarındaydı.

Boussingault’ın çalışmaları,kapsamlı olmasa da Thenard,Gay-Lussac,Georges Cuvier ve Haüy tarafından etkilendi.Aynı zamanda mühendislik eğitimi alan Boussingault,1821-1832 yılları arasındaki Güney Amerika jeolojik ve meteorolojik araştırması,Alexander von Humboldt tarafından önerildi ve bir bilim insanı olarak tanınarak 1839’da Academie des Sciences’a seçildi.

1834’ten 1876’ya kadar,Boussingault,Alsace,Bechelbronn’daki çiftlikte,toprak verimliliği,ürün rotasyonu,azot ve toprak saptama,yağmur sularındaki amonyak ve nitrifikasyon konularında organik analizleri, tarla ve laboratuvar araştırmalarında kullandı.1837’den 1854’e kadar bitkiler ve hayvanlardan geçen organik materyallerin oranlarını inceledi.1837-1838 yılları arasında fiksasyon deneylerinde,bakliyatların atmosferik kaynaklardan azotu düzeltebileceğini önerdi.1838 ve 1841 yılları arasında Boussingault, baklagiller başlangıçta bitkin topraklarda hububat ile yetiştirildiğinde,gübrelere atfedilebilecek miktardan çok daha fazla azot geri getireceklerini gösterdi ve yağmur sularının bitkilerin azot ihtiyacını karşılayacak kadar amonyak içermediğini belirtti.

1802-1887 yılları arasında Yeni Granada’dan Kolombiya Cumhuriyeti kurulmasının ardından,ülkenin ekonomik potansiyelini araştırmak için küçük bir bilim insanı ekibi görevlendirildi.Madencilik ve metalürjik alanlarda eğitim alan ve daha sonra Tarım Kimyasına öncü olan Boussingault,bu gruptan biriydi ve Choco bölgesindeki alüvyon platin yataklarının kaynağı olan resifin yerini tespit etmekle görevlendirildi.

Britannica Ansiklopedisinde,esas olarak tarım alanı ile ilgilenen Boussingault,kimya ve fizyoloji alanlarıyla ilgili öncü çalışmalarından yola çıkarak, guatr hakkındaki ilk çalışmalarından bahsetmekle birlikte, muhtemelen guatrın profilaktik iyot kullanımı ile önlenebileceğini öne süren ilk kişi oldu.

1878 yılında kendisine  Copley Madalyası verilerek ödüllendirildi.

11 Mayıs 1887’de Fransa,Paris’te hayatını kaybetti.

1.345 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!