Kalp Atışlarını Renklendiriyoruz

Kalp Atışlarını Renklendiriyoruz

17.yüzyılda bilimin iki devi Isaac Newton ve Robert Hook tırnak ve saç ana maddesinden oluşan kelebeklerin kanatları ve tavus kuşunun tüylerinin ne kadar parlak ve kaliteli  olduğunu anlamaya çalışıyorlardı.Her ikisi de rengin  kanatta bulunan çok küçük yapılarının sonucu var olduğuna ancak yapıların çok fazla küçük olduğundan kendilerinin araştıramayacağı, ancak böyle bir durumun olabileceği kanısına varmışlardır.

Son 300 yılda fen ve teknoloji öyle çok gelişti  ki ; o kadar parlak bir renkle oluşan ,kelebeğin kanadının yapısını incelemeyebilmekle kalmayıp , bunu ,her an halihazırda üretebilmekteyiz. Bu yapısal renkten etkilenmekle beraber,Kyoto Üniversitesi’nin  Hücresel-Malzeme Bilimi (iCeMs) Enstitüsü’nden Prof.Easan Sivaniah önderliğinde  ve Semmelweis Üniversitesi ve Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi dayanışması ile kalp hücre atışlarının ölçümünü belirlemek; farmakimyasal test prosesinde süreci hızlandıracağına inandıkları için , yapısal renk cihazı ürettiler.

Bu eğilim;bir kelebeğin kanadında olduğu gibi,polimer jelin üzerinde oluşan mikro-desenlerden yapısal bir renk oluşturur. İşlevsel olarak kalbin atışı,düşük kuvvetli mikroskoplarda kolaylıkla belirlenecek şekilde renk yapısında değişiklik gösterir.

Farmakolojik gelişmeler sürecinde,insanlar için potansiyel tehlikeli olabilecek ilaçların;hayvanların üzerinde denemesinden önce değişik hücre çeşitleri ile yapılan ekransal gözlemlemelerde ayıklanabilmesi anlamında gereklidir.Zamandan ve maddiyattan tasarruf anlamında ön tanı aşamasında yüksek verimlilik  metodları bir hayli önemlidir.Yüksek verimlilikle, testi kolaylaştırarak,yeni olan bu merakla, kalp hücrelerinin ışığı yansıtma özelliklerinde oluşturduğu değişikliklerin inşasını ve sonuç olarak hücrelerin atışlarının kolaylıkla herhangi bir işlevsel bozulma yaşanmadan yapılması sağlanmıştır.Bu konuda öncülük yapan yaratıcı, Andrew Gibbons der ki,”Dünya çapında kalp hastalıkları,ölüme sebebiyet veren en önemli etkenlerden birisidir.İyi gelebilecek  ilaçların  ekran üzerinde gözlemlemlenmesinin   erken ve kolay tanı yollarının bulunması kalp hastaları için hayatidir.”

Araştırmacılar, farmakimyasalların uygulanması sırasında , kalp hücrelerinin atış davranışını örnek aldıkları yeni eğilimlerinin pratik anlamda faydasını keşfedebilmişlerdir. Düşük etki alanı içerisinde  araştırma yapabilmelerine dayalı olarak, eş zamanlı  bütün hücre kültürü yapısının atışını kayıt altına almışlardır.

iCeMS  Başkanı polimer ve malzeme bilgisi üzerine uzmanlaşan Prof.Siviniah ,biyolojik dünya  ve malzeme bilgisinin birbiriyle kesiştiği nokta ilgisini çekmişti.”Bu çok özel ve heyecan verici bir proje bizim için;bu çeşit multi-disipliner araştırmalara kolaylıkla olanak tanıyan çok birim yoktur.”

Kaynak : phys.org

538 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!