Linda Hsieh-Wilson

Linda Hsieh Wilson

Linda Carol Hsieh-Wilson kimyasal nörobiyoloji alanında yaptığı çalışmalarıyla bilinen Amerikalı kimyagerdir. Şu anda Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü  profesörüdür. Ayrıca Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde araştırmacı ve Kaliforniya’da bir tıp fakültesi olan Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior’da misafir profesör olarak görev almaktadır.

Hayatı

Hsieh Wilson New York’da doğdu. Yale Üniversitesi Kimya Bölümü’nden yüksek akademik başarıyla mezun oldu. 1996 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de doktora eğitimini tamamladı. Peter G. Schultz’un laboratuvarında antikor tabanlı katalizörlerle çalıştı. Daha sonra Nobel Ödülü sahibi Paul Greengard ile birlikte Rockefeller Üniversitesi’nde 2000 yılına kadar çalıştı. Buradaki çalışmaları sonucunda protein fosfataz ve aktin bağlayan bir protein çeşidi olan spinofilin  üretildi ve bu proteinin dendritik omurgalılardaki rolü araştırıldı. Ayrıca O-GlcNAc olarak adlandırılan glikosilasyonun yeni bir formuyla proteinleri etiketlemek için  kemoenzimatik yöntem geliştirdi. 2000 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü’nde asistan profesör olarak göreve başladı. Beş yıl sonra da Howard Hughes  Tıp Enstitüsü’nde araştırmacı olarak işe alındı. 2006’da doçent doktor, 2010’da da profesör olarak Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü’nde görevine devam etti. Linda Carol Hsieh-Wilson’un Web of Science’de 51 makalesi vardır. 

Araştırma Alanları

Linda Carol Hsieh Wilson’un araştırma alanını organik kimya ve sinir bilimi oluşturmaktadır. Glikanların posttranslasyonel eklenişinin sinir sistemindeki proteinlerin yapılarını ve işlevlerini nasıl etkilediğini araştırdı. Glikozaminoglikan mikrodizileri ile yaptığı çalışma nöronal iletişimdeki spesifik sülfatlanmış glikozaminoglikanların, öğrenmenin, hafızanın ve kimyasal biyoloji alanının anlaşılmasına önemli ölçüde katkı sağladı. Ayrıca fukosilasyonun akson büyümesini ve nöronal morfolojiyi nasıl etkilediğini gösterdi.

O – GlcNAc Glikosilasyon

Linda ve meslektaşları memelilerin sinir sisteminde bulunan hücre içi proteinlerden oksijenin azota bağlı olduğu asetilglikozaminin kovalent bağlı modifikasyonlarının gen ekspresyonu, nöronal sinyalizasyon ve sinaptik plastisitedeki rolünü buldu. Bu posttranslayonel modifikasyonu bir sıçanın beyninde,  flourecentlerle veya biyotinlerle işaretlenmiş ve O – GlcNAc olarak adlandırılan değiştirilmiş proteinlerdeki yeni kemoenzimatik yöntemi kullanarak test etti. Hsieh – Wilson ve laboratuvarı tarafından geliştirilen bu yöntem memeli beynindeki 200’den fazla O – GlcNAc değiştirilmiş proteinlerin varlığını ortaya koydu ve bu tür modifikasyonlar proteinlerin transkripsiyonel fonksiyonunu aktive etmek, kanser metabolizmasını, gen ekspresyonunu ve hafıza oluşumunu düzenlemek için gösterildi.

Glikozaminoglikanlar

Glikozaminoglikanlar sinir sistemi gelişiminde, spinal kord hasarında, iltihaplanmada, kanserin yayılmasında önemli olan heterojen olarak sülfatlanmış oligosakkaritlerdir. Hsieh – Wilson’un bu konu üzerinde araştırması biyolojik fonksiyonların değiştirilmesi için bir yol olan glikozaminoglikanların spesifik sülfasyon dizisini kapsar. Sinir sisteminde bilinen iki glikozaminoglikan olan heparan sülfat (HS) ve kondroitin sülfatla (CS) çalışması, “sülfasyon kodu” olarak adlandırılan fonksiyonların nöronal büyümeyi değiştirmek için molekül düzeyinde  birer tanımlayıcı element olarak görülmesini sağladı. Ek olarak, Hsieh – Wilson, laboratuvarında geliştirilen mikrodizi tabanlı bir karbonhidratı kullanarak sülfasyonun glkozaminoglikon – protein ilişkisindeki rolünü açıklığa kavuşturdu.

Ödüller ve Onurlar

  • 2000 – Beckman Young Investigator Ödülü
  • 2000 – Research Corperation tarafından Research Innovation Ödülü
  • 2003 – Alfred P. Sloan Üyesi
  • 2006 – Amerikan Kimya Derneği tarafından Eli Lilly Award in Biological Chemistry
  • 2008 – Arthur C. Cope Bilim İnsanı Ödülü
988 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!