Çin Hükümeti, Temiz Enerji Projeleri için En Az 360 Milyar Dolar Harcayacak

Çin Hükümeti Temiz Enerji Projeleri için En Az 360 Milyar Dolar Harcayacak

Çin, yenilebilir enerji kaynaklarına yapmış olduğu büyük yatırımlarıyla beraber fosil yakıtın sonuna getireceği görülüyor.

Çin, dünyanın en kötü hava kirliliğine sahip. Birkaç şehirde yoğun duman tabakası yaygın ve bu da her yıl binlerce ölüme neden olmakta. 2016 yılındaki bir araştırmaya göre, Çin’de hava kirliliğine bağlı ölümlerin en önemli katkısı kömürün yakılması. Araştırmanın arkasındaki Çinli ve Amerikalı araştırma ekibi, kömür kirliliğinin 2013’te 366.000 erken ölüme neden olduğunu söyledi.

Ülkenin hava kalitesini iyileştirmek için Çin hükümeti, temiz enerji projeleri için en az 360 milyar dolar harcamak ve 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji alanında 13 milyon iş istihdamı sağlama sözü veriyor. Çin, halihazırda güneş, rüzgar gibi alternatif enerji kaynakları konusunda dünyanın en büyük yatırımcısı arasında yer alıyor. Çin’in enerji alanındaki yeni mega projesi Anhui‘deki eski kömür madeninin üstünde dev bir yüzen güneş enerjisi çiftliği kurmak oldu. 2017’de işçiler, ülkedeki bir haber sitesine göre 15.000 evi barındıracak kadar 150 megawatt güç üretebilen 166.000 panel dizilimi devreye aldılar. Şu anda dünyanın en büyük yüzen güneş projesi, 25 yıla kadar faaliyet gösterecek.

Yerel enerji şirketi Sungrow Power Supply, bir zamanlar yoğun kömür madenciliğinin yapıldığı bir gölde çiftliği geliştirdi. Bir patlamanın madenin çökmesine neden olması sonrasında, bir göl meydana geldi ve sular altında kaldı. Göllerin ve rezervuarların üstünde güneş enerjisi tesisleri kurmak zeminde tarım arazilerini ve yaban hayvanlarını koruyabilir. Su, güneş panellerini de soğutur ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Aralık ayında China Three Gorges Corp. birimi, Mayıs 2018’e kadar aktif olması beklenen daha büyük bir yüzen güneş enerjisi çiftliği inşa etmeye başladı. Anhui’de bu 151 milyon dolarlık tesis, yaklaşık 94.000 konut için 150 megawatt güç üretecek. Tungsten kömür madeninde Sungrow çiftliğini geliştirme projesi, Çin’deki ve dünyanın dört bir yanındaki diğer ülkelerdeki kömür gibi fosil yakıtların yavaş yavaş gerilediğini gösteriyor.

2015 yılında İsveç, fosil yakıt kullanımını aşamalı olarak devre dışı bırakmaya ve güneş, rüzgar, akıllı şebekelere ve daha temiz bir nakliye yatırımına destek vermeye başladı. Aynı yıl Nikaragua, 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji pazarındaki payını %53’den %90’a çıkarmayı taahhüt etti. Çin, kömürün önemli bir kısmını kömürden uzaklaştıracak en büyük ülkelerden biri. Geçtiğimiz yıl, ülke, 13 ilde gelişmekte olan 104 yeni kömür santralini iptal etti.

ABD, 2018 yılında fosil yakıtları on yıl öncesine göre daha az güveniyor olsa da, Başkan Donald Trump ülkenin mücadele eden kömür endüstrisini güçlendirme sözü verdi. Ocak ayının ortasında Trump, ABD‘nin ithal güneş panelleri üzerinde %30’luk bir tarife uygulayacağını açıkladı. Bu dört yıllık bir süre boyunca yaklaşık %15’e düşecek. “America First” platformunun bir parçası olan tarife ABD‘deki güneş endüstrisine zarar verebilir.

Günümüzde kömür hala dünyanın elektrik üretiminin %40’ından fazlasını oluşturuyor. Enerji uzmanları 10 yıl içinde kömürün pik olacağını ve ardından düşeceğini öngörüyor. Aynı zamanda, güneş ve rüzgar gibi daha temiz kaynaklar onu aşacak kadar ucuza geleceği düşüncesindeler.

Kaynak : enerjienstitusu.com

664 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!