Problemli İnsan Kalıntılarıyla Ölüm Soruşturmasında İlk Adım: Kimliklendirme

Problemli İnsan Kalıntılarıyla Ölüm Soruşturmasında İlk Adım Kimliklendirme

Çürüme Süreci

Çürüme, ölümün ardından birkaç dakika içinde başlar. Tecrübeli bir araştırmacı, bir kişinin ölüm ilanından sadece birkaç dakika sonra meydana gelen, çürümenin en erken evrelerinde merhumun bedeninde yaygın olarak görünen leş sineklerinin yumurta bırakması olayının ne kadar hızlı bir şekilde görünebileceğini gösterecektir. Bu durum böceklerin erişimine bağlı olarak, içeride veya dışarıda gerçekleşebilir. Çürüme tersine çevrilemez, ancak gecikebilir. Aşırı soğuk (su altı, kış ayları ya da morg gibi soğuk yerler düşünün) bedenin doğal bozulma sürecinin başlamasını yavaşlatabilir. Değişiklikler meydana geldiğinde zaten hassas olan kanıtlar kalıcı olarak tahrip edilebilir. Örneğin postmortem kan örnekleri ölümden sonraki saatlerde, sonuçlarını etkileyebilecek bakteri ve bozulma süreçleri nedeniyle bazı testler için işe taramaz hale gelebilir.

Ölümü takiben bozulmanın ilk göze çarpan aşamalardan bazıları; ölü katılığı (rigor mortis), ölü lekeleri (livor mortis) ve sıcaklık değişikliğidir (algor mortis). Rigor mortis, hayattayken kasların kasılmasına yardımcı olan ATP ‘nin tükenmesi ile kasların sertleşmesidir. Livor mortis; kan dolaşımı durduktan sonra, yer çekimi etkisiyle alyuvarların cesedin alt bölümlerine doğru birikmesiyle oluşur. Algor mortis cesedin soğumasını ifade eder ve ceset ortam ile aynı sıcaklık derecesine gelir.

Bağırsaklardan bakterilerin çoğalması, çürüme sürecini başlatır. Sonuç olarak, çürümüş etten dolayı cesetten hiç hoş olmayan bir koku ortaya çıkar; İnsanlar ölüm kokusunu tarif ettiğinde cesedin bu sürece ulaşmış olduğu anlaşılır. Nispeten kısa bir süre sonra, şekli bozulan bir kişinin cinsiyeti anlaşılamayabilir.

Çürüme, bir cesedi tanımlanamayacak hale getirdiği için soruşturmayı durdurabilen en yaygın nedendir. Ancak, hayvan ve böcek faaliyeti dahil olmak üzere yangın veya ağır darbe gibi unsurlar kimlik sorunlarına yol açan diğer faktörlerdir. Zanlı, cinayet işlendikten sonra parçalanma gibi kasıtlı işlemler yoluyla mağdurun kimliğini gizlemeye çalışabilir.

Kimliklendirme için Yaratıcı Çözümler

İnsan kalıntılarının doğru bir biçimde tanımlanmasında zorluklar yaratan birçok faktör vardır. Bununla birlikte, bir kişinin kimliğini belirlemek için çeşitli yollar vardır.

1) Dövme 

ABD’deki yetişkinlerin yaklaşık %30 ‘u dövmeli olduğundan dövmenin, kişileri tanımlamasına yardımcı olabileceği hiç de şaşırtıcı değildir. Popüler dövmeler bile kişiye özgü olarak farklı renklerde ve vücudun farklı bölgelerine işlenmiş olabilirler. Araştırmacılar, çoğu zaman, kişisel fotoğraf ve dövme detaylarını görüntülemek için sosyal medya sayfalarından yararlanırlar.

2) Doğum izi

Ölümde, vücudun sağlam olmadığı pek çok durum vardır. Dövme, doğum lekesi veya diğer ayırt edilebilen fiziksel özellikler, başka yolların az olması durumunda, araştırmacılara cesedi tanımlamada yardımcı olabilirler. Diğer kalıcı ve eşsiz izler; yara izleri, yanıklar ve cerrahi kesikleri içerebilir.

3) Diş

İnsan dişlerinin kemiklere kıyasla daha dayanıklı olduğu söylenir ve genellikle yangın, ağır darbeler ve hayvan faaliyetleri gibi koşullardan sağ çıkabilirler. Genetik materyali dişlerden çıkartmak maliyetli olabildiğinden bozulmamış çene kemiklerinden diş kayıtlarını elde etme yöntemi tercih edilir. Dişler, benzersiz kök yapıları ve diğer özellikleri ile ölen bir kişinin kimliğinin belirlenmesine yardımcı olabilir.

4) Saç

Saçların kafa derisinde veya insan kalıntılarının yanında takılı kalmasına sık rastlanır. Saç teli kendisine ait mitokondriyal DNA (bir tür ailesel DNA) içerirken kökünde de nükleer DNA veya kişiye özgü genetik bilgiler içerir. Başka hiçbir canlı DNA kaynağı yoksa, saç bu amaca hizmet edebilir. Merhumun kimliğini belirlemek için saçın mikroskop altında görsel olarak tanımlanması pek güvenilir değildir.

5) Parmak izi

Bir kişinin parmak izleri onun en belirgin özelliklerinden biridir. Dermal papilladaki* ayrıntılar rahimde oluştuğundan, tek yumurta ikizlerinin bile farklı parmak izlerinin olduğunu gösterir. Parmak izleri bir kişinin ömrü boyunca toplanır ve yaşla değişmez. Çocukken yapılan bir el sanatları projesinden, bir işveren veya tutuklanma dosyalarından edinilebilirler. Parçalanan bir cisimden parmak izi elde etmek zor olsa da imkansız değildir.

6) Cerrahi Teçhizat

Cerrahi donanım ve implantlar, orijinallerini belirlemek için belirli numaralar ve harflerle işaretlenmiştir. Bilgiler tıbbi kayıtlara kaydedilir ve fiziksel olarak görüntülemek için ekipman veya implantlar vücuttan çıkartılır. Fikstürlerin röntgen ışınları bir kişinin muhtemel kimliğini de tamamlayabilmesine rağmen, bu bir vücudu olumlu tanımlamak için daha invaziv bir yoldur.

Araştırmacılar, bilinmeyenleri veya merhumun cesedinden alınan numuneleri karşılaştırmak için bir standardın mevcut olduğunu unutmamalıdır. Dedektifler bu standart örnekleri elde edebilmek için çalışırlar. 

* Bu yapı saçsız deride ve özellikle el ile ayaklarda bulunur. Parmak izleri dermal papillanın oluşturduğu şekillerin bir sonucudur.

Ek Makale : https://www.researchgate.net/publication/309380222_Olum_Belirtileri_Postmortem_Changes

Kaynak : crime-scene-investigator.net

4.000 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!