CO2’i Yakaladığımızda Neler Yapabileceğimiz İşte Burada!

CO2i Yakaladığımızda Neler Yapabileceğimiz İşte Burada

Fotoğraf : Bu şekil CO2 kullanımının öngörülen zaman çizelgesidir.

Enerji santrallerinden yayılan binlerce metrik ton karbondioksitin atmosfere salınması zorunlu değildir. Araştırmacılar gelecek on yılda ekonomik olarak CO2 atığı yakalama ve onu biyoyakıt, ilaç ya da yenilenebilir yakıt hammaddesi için kullanışlı moleküllere çevirebileceğimiz konusunda umutlular. 29 Mart’ta Joule dergisinde, Kanadalı ve Amerikalı bilim adamlarından oluşan bir ekip, CO2 ile ne yapmamız gerektiğine ve bunu nasıl yapabileceğimize ilişkin görüşlerini açıkladılar.

Malzeme biliminde doktor adayı olan Phil De Luna ‘’Bir bitkinin karbondioksiti, güneş ışığını ve suyu alıp şeker üretmesine benzer olarak, biz de güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir kaynaklardan CO2’yi, daha sonra ticari kullanım için yükseltilebilir küçük yapı taşı moleküllerine çevirebilme teknolojileriyle ilgileniyoruz.’’ dedi. ‘’ Doğadan ilham alıyoruz ve onu daha hızlı ve verimli yapıyoruz.’’

De Luna, her ikisi de Toronto Üniversitesi’nde Edward Sargent Lab’in üyesi olan doktora sonrası araştırmacı Oleksandr Bushuyev ile birlikte makalenin ilk yazarıdır. Kıdemli yazar Sargent, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde profesördür.

Yapılan analizlerle, ekonomik olarak mantıklı ve yakalanan CO2‘yi dönüştürerek yapılabilecek bir dizi olası küçük molekül tespit edildi. Enerji depolama ihtiyaçları için hidrojen, metan ve etan biyoyakıtlarda kullanılabilir. Ek olarak, etilen ve etanol bir dizi tüketim ürünü için yapı taşları olarak kullanılabilir ve CO2’den türetilen formik asit, ilaç endüstrisi veya yakıt hücrelerinde yakıt olarak kullanılabilir.

CO2 atıklarını yakalayabilen mevcut teknolojiler hala emekleme aşamasındayken, yeni girişimler şu anda ticari kullanım için stratejiler geliştiriyorken, araştırmacılar önümüzdeki yılların CO2 yakalama ve dönüştürmeyi gerçekleştirecek büyük ilerlemeleri getireceğini düşünüyor.

Bushuyev “Bu gelecek için hala teknolojidir, ama teorik olarak mümkün ve uygulanabilir ve ölçeklendirme ve uygulama konusunda heyecan duyuyoruz. Bu konuda çalışmaya devam edersek, CO2 yayan, tutan ve dönüştüren tesislere sahip olmamız an meselesidir.”

Yazarlar, karbon yakalama ve dönüşüm sınırlamalarının farkındadır. Birincisi, bu kimyasal tepkimelerin gerçekleşmesini sağlayan elektrik maliyetinden dolayı ekonomik olarak elverişli olmadığı için eleştirilmiştir, ancak yenilenebilir enerji zamanla yaygınlaştıkça bu muhtemelen azalacaktır. İkincisi, dönüşüm için gerekli olan saf CO2 yayan yüksek karbon ayak izine sahip az sayıda fabrika var, ancak bu konuda yardımcı olabilecek teknoloji geliştirme aşamasında.

De Luna, “Bu yazıyı yazmaya yönelik motivasyonumuz , bunun ekonomik açıdan uygun olup olmadığı ve buna zaman yatırımı yapmaya değer olup olmadığı konusunda net bir fikir elde etmemiz gerektiğidir.” diyor. ‘’ Bu yazı önümüzdeki yıllarda karbondioksit dönüşümü ile ile yapabileceklerimizin bir yolunu gösteriyor.’’

Analiz için birçok bilgi, ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda Ling Tao, Genevieve Saur ve Jao van de Lagemaat ile  işbirliğinde geliştirilmiştir.

Kaynak : sciencedaily.com

1.009 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!