Bu Yöntem Karbondioksitin Monomere Çevrimini İkiye Katlıyor

Bu Yöntem Karbondioksitin Monomere Çevrimini İkiye Katlıyor

Fotoğraf: Bakır köpüğünün poliakrilamit denilen bir polimerle sarma işleminin uygulanmadığı zamanki mikroskopik görüntüsü soldaki gibidir. Bu yeni araştırma CO2’in etilene dönüşümünün iki katına çıkarabildiğini gösteriyor.

Fosil yakıtları plastik üretimi için uzun bir süredir öncü kaynaktı. Fakat Nebraska-Lincoln Üniversitesi ve Avrupa işbirliği sonucunda elde edilen yeni araştırma, fosil yakıt kullanımı sonucu kesin olarak oluşan içinde CO2 bulunan dumanın kullanılmasına olanak sağladı.

Yakılan fosil yakıtları sonucu meydana gelen atmosferdeki CO2 konsantrasyonu sanayileşme öncesinde 280 ppm iken bugün 410 ppm yükseldi. Fosil yakıtların sınırlı miktarda olması araştırmacıları petrol veya doğalgaz yerine CO2’ten üretilen plastik için başka yöntemler bulmaya itti.

Nebraska’lı Vitaly Alexandrov ve meslektaşları özellikle dünyanın en çok kullandığı plastik olan polietilenin etilen monomerine dönüşmüş CO2’in miktarını ikiye katlayabilen katalizör esaslı bir tekniği ayrıntılı olarak anlattı.

Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği’nde yardımcı doçent doktor olan Alexandrov “CO2 çevrimi çevrede küresel ısınmaya ve zararlı proseslere sebep olan salınımları engellemesi açısından çok önemlidir.” dedi.

Plastiğe dönüşen polimer moleküllerine(monomerler) CO2’i çeviren katalizörlü kimyasal reaksiyon için bakır ilk adayımızdı. Tabi bu reaksiyonun gerçekleşmesi bir güç altında mümkündü. Fakat bazı bakır esaslı kurulumlar CO2’in %15’i kadarını etilene çevirerek başarısız oldu. Bu oran sanayi ihtiyacının çok azını karşılamaktadır.

Bu yüzden Wales’de Swansea Üniversitesi’ndeki araştırmacılar verimin artması ümidiyle farklı polimerleri kullanarak sarılan bakırı denemeye karar verdi. Poliakrilamit denilen polimerlerle bakırın incecik kaplanması sonrasında araştırmacılar kaplanan bu bakır köpüğünün dönüşme oranını %13’ten %26’ya yükselttiğini gözlemledi.

Alexandrov ve araştırmacı Konstantin Klyukin, poliakrilamitin polimerik olarak benzediği diğer polimerlerden neden daha başarılı olduğunun açıklanmasına yardımcı olması için Nebraska’nın Holland Bilgisayar Merkezi aracılığıyla kuantum mekaniği temelli simülasyonlara yöneldi. Araştırmacılar önce poliakrilamitin CO2’i parçaladığını ve bağlı bir çift C-O bileşenini yeniden oluşturduğunu ve sonra yeni molekülün, sonucunda etilen elde edilen kimyasal reaksiyonu kararlı bir şekilde yürüttüğünü keşfetti.

Alexandrov CO2 molekülü ile ilgili şöyle dedi: “CO2 çok inatçı bir moleküldür. Çünkü CO2 molekülünde çift bağ bulunur ve bunları kırmak oldukça zordur. Bundan dolayı da herhangi bir şeye CO2’i çevirmeyi denemek en zorlu kısımdır. En büyük sorunlardan biri CO2’i çevirmek için ne kadar enerji harcayacağını bilmiyor olmandır. Bunun dışında bu durum verimsiz bir değiş tokuştur.”

Alexandrov’un dediklerine göre araştırmacılar bu verimi arttırmaya çalışsalar bile makyaj plastik ambalajları, konteynırlar ve filmlerde bulunan polietilen biçimine CO2’in doğrudan çevrilmesi onların en büyük amacıdır.

Alexandrov “ Bu deneyselcilerin istediği şeylerden biri de tek kesikli reaksiyonda etilen gibi sentezlemesi basit moleküllerden çok karmaşık molekülleri oluşturmaktır. CO2 katalizörleri eklersin ve marketten satın alabildiğin polimer yapılarla sonuçlandırırsın. Ama bu moleküller çok karmaşık yapılara sahiptir. İşte bu, “nasıl bunları üretebiliriz?” sorusunu anlamamızın ilk basamağıdır.” dedi.

Kaynak: phys.org

945 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!