Enerjimizin Yüzde 100’ünü Yenilenebilir Kaynaklardan Sağlayabilir miyiz?

Enerjimizin Yüzde 100ünü Yenilenebilir Kaynaklardan Sağlayabilir miyiz

Bütün enerji ihtiyacımızı sağlamak için rüzgar tribünleri ve solar paneller için yeterince alan var mı? Güneş parlamazsa ve rüzgar esmezse ne olur? Yenilenebilirler şebekedeki istikrarı bozup elektrik kesintilerine sebep olmayacaklar mı?

Geçtiğimiz yıl üst sıralarda yer alan Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji İncelemeleri dergisinde yapılan bir incelemede Yüksek Mühendis Benjamin Heard ve meslektaşları % 100 yenilenebilir elektrik sistemlerine karşı davalarını sundular. Yenilenebilir enerjinin yüksek payları için son senaryoların birçoğunun fizibilitesinden şüphe duyuyorlardı; yenilenebilir enerjili sistemlerin düşük güneş ve düşük rüzgârla birlikte aşırı hava olaylarına dayanıp dayanamayacağı ve şebekeyi bu kadar değişken bir elektrik üretimi ile sabit tutabilme kabiliyetine varana kadar her şeyi sorguladılar.

Şimdi bilim insanları Heard ve meslektaşları tarafından gündeme getirilen noktalara karşılık verdiler. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü, Güney Afrika Bilimsel ve Endüstriyel Araştırmalar Konseyi, Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi, Delft Teknoloji Üniversitesi ve Aalborg Üniversitesi’nden araştırmacılar, her bir konuya cevap verebilmek için bilimsel literatürdeki yüzlerce çalışmayı incelediler.  100% yenilenebilir geleceğe giden yolda hiçbir engel olmadığını gösterdiler.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü ‘den Dr. Tom Brown , ‘’ Heard’ın gündeme getirdiği konulardan birkaçı önemli olsa da bugunün teknolojisini kullanarak bu konulara teknik çözümler bulabileceğinizi fark etmelisiniz.’’ diyor.

Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Christian Breyer “Ayrıca, bu çözümler, özellikle rüzgar ve güneş enerjisinin batma durumları göz önüne alındığında, kesinlikle uygun maliyetli” dedi.

Brown hidroelektrik, batarya ve diğer depolama alanlarının kışın düşük rüzgâr ve güneş periyotları arasındaki boşluğu kapatmayacağı zamanlar için yenilenebilir elektrikle üretilen hidrojen veya sentetik gazın en kötü durumda çözüm olabileceğine işaret ediyor. Stabiliteyi korumak için, dönen şebeke stabilizatörlerinden yeni elektronik tabanlı çözümlere kadar bir dizi teknik çözüm var. Bilim adamları, Danimarka’dan Tasmanya’ya dünyanın dört bir yanından gelen en iyi  şebeke uygulama örneklerini topladılar.

Ayrıca, bu çözümler özellikle rüzgar ve güneş enerjisinin batma maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle uygun maliyetlidir.

Bilim adamlarının yanıtı, Heard ve meslektaşlarının orijinal makalesiyle aynı dergide yayımlandı.

Yanıtın ortak yazarı olan Aalborg Üniversitesi’nden Profesör Brian Vad Mathiesen, ‘’%100 yenilenebilir sistemlerin mümkün olmadığı konusuna bazı kalıcı mitler var.’’ dedi.

Mathiesen ‘’Bizim katkılarımız, en son araştırmaları kullanarak bu mitlerin tek tek üstesinden gelmektedir. Şimdi enerji sistemimizden fosil yakıtları yok etmek için düşük maliyetli senaryoları modelleme işine geri dönelim, böylece onların oluşturduğu iklim ve sağlık sorunlarıyla baş edebiliriz. ”  açıklamasında bulundu.

Kaynak : sciencedaily.com

653 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!