Nükleer Füzyondan Enerji Üretmeye Oldukça Yakınız
Nükleer füzyonu kullanarak enerji elde etmek, bilim adamlarının üzerinde uzun süredir uğraştıkları bir konuydu. Massachusetts Institute of Technology (MIT)‘de çalışan bilim insanları özel bir şirketle birlikte yeni bir proje üzerinde çalışıyorlar. Bilim insanlarına göre karbon salınımı olmayan bu enerji elde etme yöntemi 15 sene içinde kullanılmaya başlanacak.
Füzyon evrendeki temel enerji kaynağıdır. Güneş ve diğer tüm yıldızlar füzyon reaksiyonları sonucu enerjiyi üretirler. Hidrojen gibi hafif elementler çarpışarak helyum gibi daha ağır elementlere dönüşürler ve bu sırada önemli bir enerji açığa çıkar.
Füzyondan enerji elde etmenin en önemli noktaları sınırsız, güvenli ve karbon salınımsız bir enerji olmasıdır. Fakat füzyon işlemi sadece milyonlarca derece sıcaklıkta net enerji üretiyor. Bu sıcaklık değerlerinde herhangi bir katı maddenin sağlam kalması mümkün değil.
Bu sorunu aşmak için füzyon araştırmacıları manyetik alanlar kullanarak sıcak plazmayı hapis tutmayı ve reaktörün erimesini önlemeyi başardılar. Füzyon araştırmalarının en önemli amacı füzyon reaktöründe harcanan enerjiden daha fazlasını üretmek ve bu da gerçekleştirilmek üzere.
Çalışmanın Detayları
Füzyon araştırmalarının ana sıkıntısı, deneylerde harcanan enerjiden daha fazlasının üretilememiş olmasıydı. Bu durumda bu yöntem enerji üretmek için faydasız bir hale geliyordu. Teknolojinin olgunlaşmak için 30 seneye daha ihtiyacı olduğu ifade ediliyordu. Ancak MIT ekibi bu süreyi yarıya indirebileceklerini ifade ediyor.
Yeni süper-iletkenler kullanılarak füzyon reaktörünün temelini oluşturan çok güçlü mıknatısların üretilebileceğini belirten araştırmacılar, bu sayede füzyon reaksiyonunu oluşturmak için kullanılan enerjinin azaltılabileceğini ifade ediyor. YBCO adı verilen bu yeni süper-iletken materyal sayesinde bilim insanları daha küçük ve güçlü mıknatıslar üretmeyi başardı. Daha güçlü manyetik alan oluşturarak enerji kaynağını daha da sıkıştırmak mümkün.
Planlanan deney şu anda Fransa’da yapımı devam eden International Thermonuclear Experimental Reactor projesinin 65’te 1’i boyutunda. Deneysel reaktör 100 MW ısı üretmek üzere tasarlandı. Bu ısı elektriğe dönüştürülmeyecek olsa da, 10 saniyede ufak bir şehrin kullandığı kadar enerji elde etmek mümkün olacak. Bilim insanları plazmayı ısıtmak için harcanan enerjinin iki katından fazlasını elde etmenin mümkün olduğunu ve bu sayede füzyondan enerji üretme araştırmalarının en büyük sorununun aşılacağını ifade ediyor.
Nükleer yakıtlar kullanılarak elde edilen fizyon reaksiyonlarından farklı olarak, füzyonda atık üretimi hiç olmayacak. Bu reaksiyon herhangi bir zararlı gaz salınımına neden olmayacak. Ayrıca nükleer reaktörlerdeki gibi zararlı radyoaktif atıkları ortaya çıkarmayacak. MIT araştırmacıları bu sayede iklim değişikliğinin önüne geçmek için önemli bir adım atılacağını ve proje başarılı olursa dünyanın temel enerji sistemlerinin değişeceğini vurguluyor.
Kaynak : star.com.tr