Dünya Antibiyotik Kullanım Haritası
Fotoğraf : Küresel antibiyotik kullanımının ülkeler bazında 2000 yılından 2015 yılına değişimi.
Hindistan’da 2000’den 2015’e kadar iki kattan fazla antibiyotik kullanıldı. Yeni araştırmalar, ülkenin, dünyanın en büyük antibiyotik tüketicisi haline geldiğini ve antibiyotik direncini artırdığına dair endişeleri ortaya koyuyor.
Küresel olarak, toplam antibiyotik tüketimi, incelenen süre boyunca % 65 oranında arttı. Princeton Üniversitesi, Hastalık Dinamikleri, Ekonomileri ve Politikaları Merkezi’nden Eili Y. Klein ve Simon A. Levin liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibinin çalışmasına göre göre % 103 artışla Hindistan, % 79 ile Çin ve % 65 ile Pakistan en fazla antibiyotik kullanan ülkeler oldu.
Araştırmacılar 76 ülkede antibiyotik tüketimini analiz ettiler ve ayrıca 2030 boyunca toplam küresel antibiyotik tüketimini de tahmin ettiler.
Günde 1.000 kişi başına doz olarak hesaplandığında, küresel antibiyotik tüketimi % 39, Hindistan % 63, Çin % 65 arttı ve Pakistan % 21 artış gösterdi. Yüksek gelirli ülkelerde, toplam tüketim hafif bir artış gösterirken, günde 1000 kişi başına düşen doz % 4 oranında düşüş gösterdi.
Araştırmacılar, “Ciddi endişe verici olan, tüm ülkelerde glisilsiklinler, oksazolidinonlar, karbapenemler ve polimiksinler gibi son çare bileşiklerinin kullanımındaki hızlı artıştı. Gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek ve bulaşıcı hastalığın etkisini azaltmak için gelişmiş hijyen, sanitasyon, aşılama ve teşhis araçlarına erişim gibi büyük yatırımlar da dahil olmak üzere tüketimi azaltmaya yönelik politikaların yeniden düşünülmesi gereklidir.” diyor.
Araştırmanın detaylarına bakıldığında Türkiye açısından da durum pek iç açıcı gözükmüyor. Türkiye; Tunus, Cezayir ve Romanya ile birlikte 2015 yılında dünyada en fazla antibiyotik kullanan ülkeler oldular.
Kaynak : acs.org