Kanser İlaçlarında Daha Az Yan Etki Vaat Eden Yeni Yöntem!
Fotoğraf: His-tag asilasyonu karmaşık iplik benzeri protein yapılarını doğru bir şekilde hedefleyebilir ve ayrıca tamamen yeni özelliklere sahip ilaçlar üretmeyi mümkün kılar.
Protein araştırması tıbbi araştırmadaki en aktif alanlardan biridir. Çünkü proteinler diyabet, kanser ve diğer hastalıkların tedavisi için çok daha etkili ilaçlar geliştirmeyi mümkün kılar.
Bununla birlikte, proteinler böyle büyük bir potansiyele sahip olmalarının yanında, bilim insanları için büyük zorluklar da çıkarmaktadır. Proteinler, üzerinde değişiklik yapılmasını zorlaştıran inanılmaz karmaşık kimyasal bir yapıya sahiptir. Sonuç olarak, araştırmacılar potansiyel bir ilacın yan etkilerini arttırmadan, daha hassas bir şekilde proteinlerin yapılarını değiştirmek için bir araç arıyorlar.
Kopenhag Üniversitesi, Kimya Bölümü’nden Profesör Knud J. Jensen “Protein bazlı ilaçların hassas olmaması ve yan etkilerinin ortaya çıkabilmesi nedeniyle, bu tarz ilaçların üretiminde sıklıkla sağlık yetkilileri tarafından onaylanamama riskini taşıyoruz. Diğer şeylerin yanında daha çok şimdiye kadar kullanılmış olan aletler ile ilgili çok ciddi sınırlamalar ortaya konulmuştur” dedi.
Araştırma arkadaşı ve aynı zamanda meslektaşı olan Sanne Schoffelen ile birlikte, daha az yan etki vaat eden ve protein bazlı ilaçların geliştirilmesinde çok önemli olabilecek yeni bir protein değiştirme yöntemi geliştirdi. Bu çalışmaları seçkin bir dergi olan Nature Communications‘ da yayınlandı.
Proteinin Yapısı Karmaşık Bir İplik Yumağı Gibidir
Araştırmacılar bu yöntemi, His-tag asilasyon yöntemi olarak adlandırıyor. Bu yöntem, sağlıklı bir hücreye saldırmadan kanserli bir vücuttaki hastalıklı hücrelere saldırabilecek proteinlere toksik bir molekül eklenmesini mümkün kılar.
Knud J. Jensen “Proteinler bir iplik yumağı gibidir, açılınca ortaya çıkan ise uzun bir amino asit ipliğidir. Bu yöntem, bir iplik topunun içinde neyin vurulduğunu bilmeden belirsiz değişiklikler yapmak yerine, bu karmaşık yapıları tam olarak hedeflememize olanak sağlar. Kısacası, değişikliklerin yapıldığı yer konusunda yardımcı olarak daha fazla güvenle ilaç üretilmesini sağlayacak, böylece gelecekte bu ilaçların yan etkilerin en aza indirgenmesine olanak tanıyacaktır.
Tam Olarak Modifiye Edilmiş Proteinler Hedef Almalıdır
His-tag asilasyonu yönteminin bu karmaşık iplik benzeri protein yapılarını doğru bir şekilde hedefleyebilmesi gerçeği, tamamen yeni özelliklere sahip ilaçların üretilmesini de mümkün kılmaktadır.
Örneğin, artık araştırmacılar bir proteinin hücreler içerisindeki geçiş yolunu izlemek için, proteinlere mikroskop gibi kullanılabilecek şekilde flüoresan bir molekül ekleyebilirler. Bu proteinlerin temel işlevi, kanserle savaşan ilaç moleküllerini hasta hücrelere taşımaktır. Bu nedenle, istenmeyen yan etkileri olmayan ilaçları güvenle üretmek için vücuttaki yollarını dikkatlice takip etmek önemlidir.
Kaynak: phys.org