Bu Robotlar Nasıl Yapılır Diyagramlarını Takip Edebiliyor

Bu Robotlar Nasıl Yapılır Diyagramlarını Takip Edebiliyor

Fotoğraf : ADIM ADIM: Yeni bir robot işletim sistemi, robotların görsel bazlı talimatları algılayarak (görseldeki robota kırmızı oyuncağın mavi oyuncağı alt ettiğine dair bir görsel verilmesi gibi) ona göre davranmasını sağlayabiliyor.

Yapay zeka, öncesi-sonrası görsellerini analiz ederek hangi aksiyonu alması gerektiğini belirleyebiliyor.

Sağduyu özelliğine sahip bazı robotlar yakın gelecekte talimat içeren diyagramları bir şeyler inşa etmek için kullanabilir.

İnsanlar, IKEA montaj talimatlarını veya LEGO setlerini incelerken aslında A noktasından B noktasına nasıl gidileceğine dair görsel talimatları takip ediyorlar ve bu konuda oldukça iyiler. Robotlar ise tam olarak ne yapılması gerektiğine dair talimatları takip ediyorlar. San Francisco Company Vicarious AI’dan yapay zeka ve nörobilimler araştırmacısı Dileep George, “Robotlara tekrar tekrar aynı şeyi göstererek eğitim vermeye çalışsanız dahi onlar yine tam olarak gösterdiğiniz şeyi tekrarlıyorlar” diyor.

George ve arkadaşları şematik gösterimlerin altındaki basit mantığı algılayabilecek bir robotik işletim sistemi tasarladılar. Science Ronotics’de 16 Haziran’da yayınlanan çalışmada yer alan bu sağduyulu robotlar, makinaların kod kısıtları nedeniyle kullanılamadığı farklı koşullardaki çeşitli görevlerde kullanılabiliyor.

Bu yeni robotik sistem; “yeşil objeleri sağa istifle” veya “objeleri bir çember oluşturacak şekilde diz” gibi 500’ün üstünde genel konsepti öncesi sonrası görsellerini inceleyerek öğrenmiş durumda. Bu yeni sisteme öncesi-sonrası görselli bir talimat verildiğinde sistem bunu konsept olarak analiz edip öğreniyor ve hedefine ulaşmak için yapacağı manevraları ona göre seçip uyguluyor.

George ve ekibi bu sistemi objeleri bir masa üzerinde hareket ettirebilen çift kollu bir robotu kullanarak test ettiler. Robot talimatları analiz ederek, limonlar ve limeleri birbirinden ayırmak veya farklı renklerdeki konserve kutularını renklerine göre sıralamak gibi görevleri tamamladı. Robot, araştırmacılar masa rengini veya obje türünü değiştirdiğinde de başarılı bir şekilde görevi tamamlayabiliyorlar.

Kaynak : sciencenews.org

1.294 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!