Heyecan Verici Yara Tedavisi: Bakterileri Yok Etmekte Daha Etkili Elektrolitik Bandajlar

Heyecan Verici Yara Tedavisi Bakterileri Yok Etmekte Daha Etkili Elektrolitik Bandajlar

Yeni çalışma, elektrolitik yara bakımı hakkında bazı ipuçları sunuyor.

Elektrik aşılanmış bandajlar, yaraları iyileştirmeye oldukça yardımcı oluyorlar hatta tipik bandajlardan ve antibiyotiklerden daha hızlı iyileştirme etkileri bile olduğu söyleniyor,araştırmacılar ise yıllardır bu durumun nedenini anlamaya çalışıyorlar.

Ohio State Üniversitesi’nde bir ekip tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, elektrolitik bandajların kimyası hakkında yeni bulgular sunuyor ve araştırmacılar, bu bulguların yara tedavisinde çok yararlı olabileceğini söylüyorlar.

Bandajlar,yara gibi tıbbi sorunları tedavi etmek için elektriksel uyarıları kullanan cihazlardan oluşan bir tedavi sınıfına aittir.

Son zamanlarda, Ohio State Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi tarafından Scientific Reports dergisinde çevrimiçi olarak yayınlanan bir çalışma, elektrolitik bandajların bir yaranın etrafındaki bakterileri öldürme yöntemlerini ve bu şekilde yaraların daha hızlı iyileşmesini inceliyor.Elektrolitik bandajları,yaraları tedavi etmek için en az 2013’ten beri kullanılıyor.

“Amaç,iyileşmeyen,kronik yaraları iyileştirmek ve enfeksiyon varsa enfeksiyondan kurtulmaktır.” dedi, mekanik ve havacılık mühendisliği uzmanı ve çalışmanın yazarı olan Shaurya Prakash “Ve anlamak istediğimiz şey, bu elektroteknik tedavilerin bakterileri öldürmede neden işe yaradığı ve tedavinin çalışma mekanizmasıydı.”

Biyofilmler, cildin veya bir yaranın yüzeyinde yaşayabilen küçük bir mikroorganizma topluluğudur.Bu topluluklar, EPS denilen hücre dışı polimerik maddeler ile bir arada tutulur.Bu polimerik maddeler genellikle yağlardan ve proteinlerden oluşur ve bakterileri antibiyotikler dahil geleneksel klinik tedavi seçeneklerinden koruyan bir bariyer oluşturabilir.Bu bariyer,geleneksel antibiyotik tedavilerinde bile, bazı cilt enfeksiyonlarının iyileşmesini yavaşlatır veya engel olur.

Ohio State’in araştırması, doğru malzemelerden yapılan elektrostatik bandajların bu bariyeri kırabildiğini bu şekilde bakterileri yok ettiğini ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağladığını gösteriyor. Ekip, bandajların nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için yumuşak doku enfeksiyonlarını incelemeye yarayan yeni bir model geliştirdi.

Ohio State’in çalışmasında bandajlarda ortak bir Japon dokuması olan haboti ipeği kullanıldı.İpeğin üzerine serigrafi gümüş çizgiler koydular ve biyofilme elektrik vermek için küçük bir cihaz bağladılar ardından elektrikli bandajı laboratuvardaki bakteri yüklü biyofilme uyguladıklarında bakterilerin yok edildiğini gözlemlediler.

Araştırma ekibi bakterileri izlemek için elektron mikroskopları kullandı. Elektrik akımının, bakterileri yok etmeye başlamaya yetecek kadar biyofilmi bozduğunu gördüler.Ayrıca, elektrik akımının kesilmesinden iki gün sonra bakterilerin ölmeye devam ettiğini gözlemlediler. Bu deneylere dayanarak teorileri, bandajın ve elektrik akımının, sağlıklı cilde zarar vermeden bakterileri devralan ve öldüren güçlü bir antimikrobiyal kimyasal olan hipoklorik asit ürettiğidir.

Bu son çalışma, bakteri ve biyofilmler üzerinde ve insan veya hayvandan ziyade bir petri kabında yapıldı.Prakash, araştırmaların ileri araştırmalar için bir aşama oluşturduğunu, bilim adamlarının elektrolitik bandajların çalışma nedenlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacağına dikkat çekmektedir. Bu temel araştırmanın,elektrolitik bandajların tasarımının geliştirilmesine yardımcı olacağını,söyledi.

Ancak bu arada, Prakash ve ekibi, Ohio State Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne birkaç prototip gönderdi. Veterinerler geçen yıl antibiyotik ilaç tedavisine rağmen iyileşmeyen yaraları olan köpeğin iyileşmesine yardımcı olması için bandajları kullandılar.

Prakash, “Eğer enfeksiyon varsa, yaralar iyileşmiyor” dedi. “Bu yüzden biyofilmden bakterilere geçmenin bir yolunu bulmalıyız” diye ekledi.

Köpek 2017’de açık ve enfeksiyonlu bir yarayla Ohio Devletine geldi. Bandajı kullandıktan sonraki bir hafta içinde yaranın yarısı iyileşti; 11 günde ise enfeksiyon temizlendi.

Bu sonuçlar umut verici ancak henüz erken diyor Prakash.Ekip, diğer tedavi seçenekleri başarısız olmasına rağmen bu bandajların nasıl bakterileri başarılı bir şekilde yok ettiğini daha iyi anlamak için Ohio State’teki mikrobiyologlar ile ek çalışmalar yapmayı ve işbirliği yapmayı umuyor.

Araştırma, Ohio Eyaleti Klinik ve Çeviri Bilimi Merkezi L-Pilot Programı tarafından finanse edildi. Araştırma, Ohio Eyaleti Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nden de destek aldı.

Kaynak : sciencedaily.com

746 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!